Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a

ZAGREB – Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID), objavio je 6. srpnja arbitražni sud u Washington-u.

Postupak je pokrenuo MOL krajem 2013., tužeći hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Novac je manji nego što je MOL inicijalno tražio – odštetu od milijardu dolara, javlja Večernji list.

Uz novac, vrlo je važno da su pali hrvatski argumenti o koruptivnim radnjama kao i o isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamjenu za upravljačka prava u Ini i izdvajanju plinskog biznisa, za što je u Hrvatskoj osuđen bivši premijer Ivo Sanader, kome je određena kazna od šest godina, a u odsustvu na dvije godine šef MOL-a Zsolt Hernadi.

Mađarski MOL tužio je hrvatsku Vladu zbog kršenja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz Ine. Prema tom ugovoru, sklopljenom za vrijeme mandata Sanadera, država je trebalo da otkupi podzemno skladište plina Okoli, što je i učinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, što je također bilo ugovoreno.

Vlada Jadranke Kosor definitivno je krajem 2010. odustala od preuzimanja plinskog biznisa. Navodno jer se u međuvremenu shvatilo da je taj posao sumnjive prirode i po hrvatsku stranu vrlo štetan.