Hifa-Oil kupila terminale Željezare Zenica

Hifa-Oil kupila je terminale Željezare Zenica. Kupovinom terminala Hifa-oil postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

“Kupovina terminala, osim jačanja konkurentskih prednosti Hifa-Oil omogućit će sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. Hifa-Oil je sada u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude pokretač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način Hifa-Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH”, izjavio je Venan Hadžiselimović izvršni direktor Hifa-Oil.
Kupovina terminala obavljena je temeljem javnog poziva, a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara “Terminal tečnih goriva Zenica” je 12.840,00 metara kubnih.
Trenutno stanje terminala je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu sa modernim tehničko – tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu, itd.

 “Osim spašavanja terminala od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište će dobiti kvalitetan i dugoročan sistem snabdijevanja derivatima, sa utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima jednog modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala. Pokretanjem rada terminala rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Također smatramo da će pokretanjem rada terminala generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko – Dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini”, pojašnjava Hadžiselimović.
Hifa-Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regije.
Zajedno sa kompanijama kćerkama zapošljava ukupno 257 radnika.