HDZ i OraH traže saborsku raspravu o istraživanju Jadrana

Dvije parlamentarne stranke, HDZ i ORaH zatražile su saborsku raspravu o istraživanju ugljikovodika. HDZ je u saborsku proceduru uputio interpelaciju o radu Vlade, koju optužuje da je ubrzanim, nezakonitim i netransparentim postupkom seizmičkog istraživanja i izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.
Čelnica ORaH-a Mirela Holy pak od Sabora traži da raspravi i glasuje o odgovornosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, kojega optužuje za nezakonitu i štetnu provedbu tog projekta.
HDZ-ov zastupnik Branko Bačić pojasnio je da HDZ traži da Vlada obustavi sve postupke koji se provode temeljem provedenog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, napravi sveobuhvatnu analizu rada svih tijela državne uprave u postupku davanja odobrenja za provođenje seizmičkog istraživanja Jadrana i Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te utvrdi tko je odgovoran za nezakonitosti i netransparenosti u provedbi tih postupaka. Platforma na moru
Holy pak upozorava da je čitav projekt otpočetka provođen netransparentno i protupropisno, s posebno joj smeta činjenica da su tvrtki Spectrum besplatno ustupljeni podaci o državnim rezervama. Holy tvrdi da je iz ugovora o raspodjeli proizvoda, koje bi Vlada trebala potpisati s koncesionarima, vidljivo kako se radi o državnoj koristi od maksimalno 50% iscrpljenih ugljikovodika, što je u neskladu s onim u što uvjerava AZU i ministar Vrdoljak.
“Takav ugovor je izuzetno štetan i ne štiti interese Republike Hrvatske u slučaju pronalaska izdašnijih nalazišta”, kazala je Holy. Slično razmišlja i Bačić. “Jučer je ravnateljica Agencije za ugljikovodike izjavila kako je možebitni godišnji profit RH od istraživanja i eksploatacije nafte u sljedećih 20 godina milijarda kuna. Taj je prihod na razini jedne šezdesetine prihoda od turizma. Mi u HDZ-u postavljamo pitanje, kada na jednu stranu stavite prihod od milijardu kuna, a s druge strane rizik od jednog takvog procesa, je li u taj posao opravdano ući bez da se građani i lokalna zajednica upoznaju s time i utvrdi koji su to financijski efekti od tog posla”, kazao je Bačić.
Izvor: www.energetika-net.com