Hanfa istražuje INA-u i Zoltana Aldotta

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokrenula je istragu o ulozi naftne kompanije Ina, ali i njenog čelnika Zoltana Aldotta, tijekom pregovora između Vlade i Mola, piše HRT.

U Hanfi službeno ne žele komentirati postupke u tijeku. HTV je u posjedu dokumenta koji jasno pokazuje da Hanfa preispituje zbog čega Ina nije reagirala na Molovo pokretanje arbitraže, kao i na medijske spekulacije o prodaji udjela mađarske tvrtke u Ini.

Također se ispituje i uloga Zoltana Aldotta koji je, osim što je predsjednik Uprave Ine, i član pregovaračkog tima Mola, pa se upućuje na mogući sukob interesa.

U Ini ne vide ništa sporno. “Ina s povlaštenim informacijama postupa u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala te internim aktima društva, čime se osigurava njihova puna zaštita. Također, sudjelovanje g. Aldotta u pregovorima u skladu je s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i internih dokumenata Društva”, stoji u priopćenju iz Ine.

Aldottovo sudjelovanje u pregovorima od samog početka nije bilo dobro rješenje, smatra Davor Štern, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. Riječ je o etičkom pitanju, korektnosti može li takav čovjek istodobno voditi kompaniju i pregovarati u interesu jednog dioničara u tom poslu, dodao je.

I dok Hanfa ispituje je li sve bilo prema zakonu, sve su jasnije indicije da Mol traži kupca za svoj udio u Ini. Kako doznaje HRT, u Budimpešti je otvoren tzv. data room za Inu koji potencijalnim ulagačima omogućuje da dobiju uvid u detalje njenog poslovanja.

U Molu to ne opovrgavaju. “Naš odbor direktora već je prije ovlastio upravu da započne s pripremama za prodaju Molova udjela u Ini. Radimo to prema postojećim zakonima”, stoji u priopćenju iz Mola. Kao glavni zainteresirani kupci tog udjela ističu se ruske tvrtke Gazpromneft i Rosneft.