Gubici Rafinerije u Brodu-planirani ili…

Rafinerija nafte a.d. Brod sa novim gubitkom od 9 milijuna KM u prvom polugodištu 2012. godine, povećala je akumulirani gubitak na preko 411 milijuna KM, podaci su iz polugodišnjeg financijskog izvještaja za 2012. godinu.

Brodska Rafinerija ima odgođene porezne obaveze u visini od 102,9 milijuna KM, dok su njene obaveze prema povezanim pravnim osobama preko 458 milijuna KM.

Ovi podaci ukazuju o dubiozi u kojoj se nalazi Rafinerija i potvrđeni su u nedavnoj odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog poduzeća. U tom dokumentu je navedeno i da Rafinerija nema čime da ‘pokrije’ silne gubitke, a i neće ni imati sve do 2015. godine!

Investirati ovoliko novca ili ovi podaci, mogu stvoriti dojam o nesposobnosti samog investitora koji je osposobio rafineriju i pustio je u pogon, no sigurno je da sve naftne kompanije na ovoj razini su sve samo ne nesposobne i vrlo rijetko su pogrešno investirale Ključno u svemu je vrijeme povrata investicije.

Zašto do 2015. godine i što je to čime bi Rafinerija pokrila gubitke?

Ono što ćemo pokušati povezati i analizirati može sličiti na teoriju urote, ali mnoge ove teorije kasnije nisu bile urote.

U postu sa nazivom „Istraživanja geoloških rezervi nafte i plina u BiH“ (Studija energetskog sektora u BiH-Modul 11. Nafta) procijenjene rezerve sirove nafte na području Republike Srpske su 355 milijuna barela ili 50 milijuna tona.

Također, prema navodima kompanija koje su dobile koncesiju za istraživanje i eksploataciju nafte u RS-u, planirano je da baš 2015. godine krene intenzivna eksploatacija.

Ako ovu količinu sirove nafte pretvorimo u novac, s tim da je danas cijena nafte ≈111 dolara (cijena je na dnu stranice), lako je izračunati da je to nevjerojatnih 40 milijardi dolara i iznos koji zasigurno opravdava dosadašnju investiciju i gubitak.

Maksimalni kapacitet Rafinerije je 4,2 milijuna tona prerade nafte godišnje, te sa ovim procijenjenim rezervama od 50 milijuna tona, Rafinerija sebi osigurava posao za najmanje 12 godina.

Isto tako, ukupna potrošnja naftnih derivata u Bosni i Hercegovini je ≈1,7 milijuna tona godišnje i jedan od osnovnih problema Rafinerije uz modernizaciju, definitivno će biti plasman preostalih ≈2,5 milijuna tona.

5 misli o “Gubici Rafinerije u Brodu-planirani ili…

  1. Novi slogan SVING-ovaca 😉 kradem DERIVATE za “BOLJITAK I SDA- ZNA SE!
    kad pobijedimo pečemo prase

  2. Pa zato je carina danas dolazila zanima me ko je naredija da se gorivo krade i uliva u kotlovnicu jel kite da nisi mozda ti jesi jesi ima sve snimljeno

  3. Nešto mi ne štima… Kapacitet rafinerije 4,2 miliona godišnje… višak 2,5 miliona ako radi punim kapacitetom i kud sa njim… Srbi, Dodik, Tihić, Rusi… možda je terminal u Pločama namijenjen za izvoz goriva, a ne za uvoz kako stalno pričaju??? Ne kontam…

  4. Uzmite vi naseg stucu pa ce te vidit sta su gubici uf sta je 9mil.km stucko voli broj 15

Komentari su zatvoreni.