GlobalData: Suludo optimistična procjena ležišta nafte kod aerodroma Gatwick

LONDON – Nedavno objavljena senzacionalna procjena britanske naftne kompanije UK Oil & Gas Investments (UKOG) da su navodno utvrđena moguća ležišta od 100 milijardi barela sirove nafte u oblasti kod aerodroma Gatwick u Južnoj Engleskoj je ‘suludo optimistična’, tvrdi britanska istraživačka i konsultantska kuća GlobalData.

Stručnjaci GlobalDate smatraju da tako velike procjene pretpostavljaju konzistentna geološka svojstva preko cijele formacije, što samo jedna bušotina ne može potvrditi.Sl.4

UKOG je objavio da u ležištu na izrađenoj bušotini ima 150 mil. bbl nafte. GlobalData tvrdi da, ako se uključi parametar proizvodnje nafte od 10%, onda na toj bušotini ima tek 15 mil. bbl dostupne nafte, što je jednako proizvodnji jedne bušotine u Sjevernom moru.

Procjena o 100 milijardi barela ozbiljno vodi na pogrešan zaključak, tvrde stručnjaci GlobalDate i napominju da je rijetko koja formacija na svijetu toliko homogena na tako velikom području.

Najzad, čak i da se procjene pokažu točnim, može se očekivati da zbog blizine naselja budu uvedena ozbiljna ograničenja eksploatacije, prenosi portal Oil and Gas Eurasia.