Gazprom ulaže dvije milijarde eura u Srbiju

Gazprom planira u Srbiju naredne dvije godine investirati još dvije milijarde eura, što bi u velikoj mjeri poboljšalo “krvnu sliku” srbijanske ekonomije, izjavio je u Moskvi ministar rudarstva Milan Bačević.

On je najavio da će u četvrtak generalni direktor Gazproma Aleksej Miler u Beogradu sa državnim rukovodstvom Srbije razgovarati o tim investicijama, kao i o produbljivanju ekonomske suradnje.

Bačević, koji je učestvovao na investicijskoj konferenciji Srbije u Moskvi, istakao je kako će za pet do šest mjeseci biti poznati detalji ulaganja, uz napomenu da Gazprom uglavnom ulaže u naftno-plinski sektor.

Oni pokazuju interes i za druge grane energetike, kao i da u određenom trenutku investiraju u termoelektrane, u prvom redu plinske kogenerativne, rekao je Bačević te dodao da je Gazprom zainteresiran i za eksploataciju uljnih škriljaca i jedan rudnik ugljena.

Bačević, koji se sastao sa predsjednikom Izvršnog odbora Gazpromnefta Aleksandrom Djukovim, prenio je da je bilo riječi o novim investicijama, kao i geološkim istraživanjima koje ta kompanija želi provesti zajedno sa NIS na teritoriji Srbije.

Ako ti rezultati geoloških istraživanja budu onakvi kakve očekujemo, onda se sa punim pravom mogu očekivati ta ulaganja u naredne dvije godine, kazao je Bačević.

Takvim značajnim ulaganjem stekli bi se jako dobri uvjeti za zapošljavanje značajnog broja ljudi, kao i povećanje budžetskih prihoda, naveo je Bačević.

Sve to doprinijet će da u perspektivi čitav plinsko-energetski sektor podignemo na nivo kakav smo priželjkivali prije 15 do 20 godina, zaključio je Bačević.