Gazprom smanjuje količine plina za Europu, povećava za Kinu

MOSKVA – Već u studenom ruski Gazprom planira potpisati ugovor o isporukama ruskog plina Kini po još jednoj (zapadnoj) trasi i na taj način u perspektivi udvostručiti isporuke ovog energenta. Ruska strana pritom odbija povećati isporuke europskim potrošačima.

Ugovor o isporukama plina Kini zapadnom maršrutom bit će potpisan u okviru Summita azijsko-tihooceanske suradnje (ATES) koji će se u studenom održati u Pekingu, najavio je za vrijeme Međunarodnog investicijskog foruma u Sočiju ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, piše Ruski vjesnik.

Prema riječima ministra, maršruta kojom će se isporučivati plin još uvijek je predmet pregovora, ali osnovna varijanta predviđa plinovod preko Altaja. Sve u svemu, ruska delegacija planira potpisati ugovor za količinu od 30 milijardi kubnih metara plina godišnje na 30 godina, iako je tijekom pregovora već bilo riječi o većim količinama, priopćio je sinoć predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miller Vladimiru Putinu. Prema njegovim riječima, radi se o 60 milijardi, pa čak i 100 milijardi kubnih metara. Radi usporedbe navodimo da je Gazprom Europi isporučio 161,6 milijardi kubnih metara plina tijekom 2013., od kojih je 40 milijardi kubnih metara otišlo za Njemačku, najvećeg potrošača ruskog plina na starom kontinentu. Danas je upravo ruski plinski gigant najveći opskrbljivač plina na europskom tržištu i pokriva preko četvrtine ukupne europske potrošnje.
Europsko tržište je, ako se uzme sve zajedno, i dalje ključno tržište za Gazprom. Količina plina koju Gazprom isporučuje Europi čini oko jedne trećine njegovih ukupnih isporuka i osigurava preko polovine zarade kompaniji. Osim toga, Gazprom je vlasnik podzemnih skladišta plina u Europi, koja se nalaze u Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Srbiji. Gazpromu je dostupno 4,5 milijardi kubnih metara aktivnih kapaciteta podzemnih skladišta plina u Europi. Osim toga, europsko tržište je i s povijesne točke gledišta značajno za Gazprom. Prve izvozne isporuke plina iz Rusije počele su sredinom 1940-ih u Poljsku. Ruski plin se 1967. počeo izvoziti u Čehoslovačku, a 1968. na temelju ugovora s austrijskom kompanijom OMV počele su prve isporuke u Zapadnu Europu. Tako da su europski potrošači ključni za Gazprom. Međutim, u kontekstu ukrajinskog konflikta došlo je do pogoršanja u odnosima ruskog plinskog giganta s europskim potrošačima.

Sredinom rujna 2014. Gazprom je odbio povećati isporuke europskim potrošačima. Između ostalog, kompanija nije realizirala zahtjev poljske kompanije PGNiG za povećanje isporuka plina, navodi se u službenom priopćenju poljske kompanije. Prema njenim podacima, Poljska je dobila 20% manje plina nego što je tražila. Uslijed toga Poljska je 10. rujna bila prisiljena obustaviti povratne isporuke plina Ukrajini. Ranije je od plina koji je kupovala od Rusije poljska kompanija PGNiG ukrajinskom Naftogasu preprodavala 4,2 milijuna kubnih metara. Osim toga, Gazprom je posljednjih dana smanjio isporuke prirodnog plina preko Ukrajine i Slovačke. Dok su početkom mjeseca ove isporuke prelazile 60 milijuna kubnih metara, od 12. runa one su postupno smanjivane do 50-55 milijuna kubnih metara dnevno.

Nakon što je Gazprom cijenu plina za ukrajinski Naftogas podigao sa 268 na 485 dolara za 1000 kubnih metara, Ukrajina je ponovno počela od Poljske i Mađarske uvoziti tzv. „povratne“ isporuke plina. U Gazpromu pritom smatraju da su ove isporuke protuzakonite, jer se plin još na teritoriju Ukrajine preprodaje i isporučuje ukrajinskim potrošačima, što znači da je „povratak“ zapravo fiktivan. Prema mišljenju Gazproma, ovakav sistem je u suprotnosti s odredbama ugovora. Pritom je dug Ukrajine za plin koji joj je isporučio Gazprom već veći od 5 milijardi dolara.

Kako objašnjavaju u Gazpromu, izjave europskih potrošača o manjku isporuka plina odnose se samo na dodatne količine, dok svoje ugovorene obaveze Gazprom ispunjava u potpunosti. Osim toga, kompanija ne može povećati isporuke europskim potrošačima zbog toga što je u tijeku skladištenje dodatnog plina za potrebe Rusije, objašnjavaju u Gazpromu. Prema prognozi meteoroloških službi, predstojeća zima u Rusiji će biti hladnija nego inače. Zato je kompanija planirane količine plina koji treba biti spremljen u ruska podzemna skladišta povećala na 72 milijarde kubnih metara. To je najveća količina plina koja će biti uskladištena u povijesti ove industrije. Prije 20. rujna u skladištima je bilo 63,5 milijardi kubnih metara plina. Proces skladištenja bi trebao biti završen za mjesec i pol dana.

Paralelno s ovim procesom Gazprom intenzivno radi na povećanju isporuka ruskog plina Kini. Naime, mogućnost isporuka plina Kini zapadnom trasom počela se razmatrati odmah nakon što su u svibnju 2014. Gazprom i kineska korporacija CNPC potpisali ugovor vrijedan 400 milijardi dolara za isporuke Kini 38 milijardi kubnih metara plina godišnje tijekom 30 godina istočnom maršrutom. Za ove isporuke koristit će se plinovod Snaga Sibira, čija je izgradnja počela u rujnu 2014., a resursna osnova će biti nalazišta u Istočnom Sibiru.

U Gazpromu smatraju da su reversne isporuke plina Ukrajini isporuke protuzakonite, jer se plin još na teritoriju Ukrajine preprodaje i isporučuje ukrajinskim potrošačima, što znači da je „povratak“ zapravo fiktivan.

Međutim, stručnjaci su uvjereni da će europsko tržište i dalje biti ključno za Gazprom. „Europsko tržište ostaje prioritet za Rusiju, zato što je u svakom slučaju ono za Gazprom najisplativije i najveće po količinu. Druga stvar je što se danas moraju riješiti neki važni strateški problemi na europskom tržištu“, kaže glavni analitičar Investicijske kompanije UFS Ilja Balakirjev. Prema njegovim riječima, novi ugovor o isporukama plina Kini zapadnom maršrutom zapravo poručuje Europskoj uniji da je Gazprom spreman da plin koji izvozi u Europu doslovno preusmjeri prema Kini. „Na taj način Gazprom Europskoj uniji demonstrira vlastitu snagu uoči nove etape pregovora o sporu s Ukrajinom oko plina i sudbini Južnog toka“, objašnjava Ilja Balakirjev.

„Kompanija Gazprom je više puta izjavila da, iako radi u cijelom svijetu, europsko tržište za nju predstavlja prioritet i ne namjerava od njega odustati. Ne postoji čak ni teorijska mogućnost takvog razvoja događaja“, smatra vodeći stručnjak kompanije za upravljanje financijama Finam Management Dmitrij Baranov.

Prema njegovim riječima, kada ne bi isporučivala plin Europi, kompanija Gazprom bi bila prisiljena značajno smanjiti količinu svoje djelatnosti.

„Kompanija ima dovoljno kapaciteta i rezervi plina kako bi istovremeno radila i na istočnom i na zapadnom tržištu, tako da se strategija nije promijenila i teško da će se promijeniti u sljedećim godinama“, dodaje Baranov. Prema podacima kojima raspolaže, „ako Europa sama ne odustane od ruske nafte i plina, Rusija sigurno ne namjerava obustaviti njihovu isporuku europskim potrošačima“. Osim toga, prema mišljenju Ilje Balakirjeva, „cijene plina za Europu vjerojatno će biti snižene, ali tek nakon što Gazprom ostvari svoje principijelne interese“.

Autor/izvor: SEEbiz / Ruski vjesnik