Gazprom preuzima MOL-ov udio u Ini: Udio u Energopetrolu se ne spominje

Mađarski MOL je definitivno odlučio prodati 49 posto dionica u Ini, a kako hrvatska Vlada nema novca za tu transakciju, Gazprom je čini se jedina nada. Da su Rusi ozbiljni, svjedoče i učestale posjete čelnika Gazproma zemljama regije. U srijedu su posjetili BiH, ali je dominantna tema bio plinovod Južni tok, a nešto ranije Hrvatsku.

Tržišni udio

Za Bosnu i Hercegovinu su namjere Gazproma važne iz razloga što su Ina i MOL većinski vlasnici bh. naftne kompanije Energopetrol. Ove dvije kompanije imaju po 33,5 posto dionica, a Vlada Federacije BiH 22 posto.

Najvažnije pitanje je hoće li Gazprom, preuzimanjem MOL-ovog udjela u Ini, preuzeti i MOL-ov udio u Enegropetrolu, kojeg je hrvatsko-mađarski konzorcij zajedno preuzeo, odnosno hoće li Gazprom imati interesa da kasnije preuzme MOL-ov udio u Enegropetrolu ili će u vlasništvu Energopetrola biti samo kroz vlasništvo u Ini.

S obzirom na to da je Gazprom odlučan u namjeri ojačati svoj utjecaj na Balkanu, preuzimanje MOL-ovog udjela nije isključeno, jer bi time povećao broj benzinskih stanica u svom vlasništvu u BiH. Podsjetimo, Gazprom je vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), koja ima, prema podacima Konkurencijskog vijeća BiH iz 2012. godine, osam benzinskih pumpi u BiH, te 28 benzinskih pumpi koje je Gazprom preuzeo od austrijskog OMV-a.

Ukoliko Rusi i Hrvati sklope posao, Gazprom će u BiH imati više od 80 benzinskih pumpi i tržišni udio oko sedam posto. Inače, prema podacima iz 2012, u BiH je bilo 1.120 benzinskih pumpi, od toga je najviše u vlasništvu Nestro petrola, također ruske kompanije, 98 (8,8 posto tržišni udio), u vlasništvu MOL-a (Energopetrol) 65 pumpi (8,8 posto), a Petrol ima 37 pumpi (3,3 posto).

Konkurencijsko vijeće BiH to neće moći ocijeniti kao monopol, jer to i nije, pošto su Ina i MOL odvojeni, Gazprom se neće pojavljivati kao vlasnik u Enrgopetrolu, ali će to biti monopolski položaj u Hrvatskoj.

No, prema riječima ekonomskog analitičara Igora Gavrana, preuzimanje Ine u ovom trenutku je upitno. Razlog su sankcije koje Europska unija planira uvesti Rusiji zbog stanja u Ukrajini.

Zatvaranje rafinerija

“Mađarska je sklona tome da se inati Evropskoj uniji, međutim, upitno je da li će hrvatska Vlada u ovom trenutku upustiti se u ovaj posao, koji bi Europska komisija mogla zaustaviti. U tom slučaju, Vlada RH nema nikakvu drugu opciju jer nema novca da sama preuzme MOL-ov udio, a jedini koji imaju su Rusi i Kinezi, s tim da Kinezi nemaju interesa za ulazak u ovu vrstu biznisa”, kazao je Gavran.

Za Hrvatsku je, dodao je on, rizično pitanje zatvaranja rafinerija, jer Gazprom već ima rafineriju u Pančevu i vjerojatno bi neke hrvatske rafinerije bile višak. Što se tiče BiH, on je mišljenja da se na našem tržištu skoro ništa ne bi promijenilo, osim što bi možda čak i bilo povoljnije za nas, jer Gazprom je kupovinom OMV-ovih pumpi snizio cijene goriva, pa bi se isti efekat mogao očekivati i preuzimanjem Ine.

Izvor www.oslobodjenje.ba