Gazprom povezuje Srbiju s Rumunjskom

Konzorcij koji se sastoji iz dva rumunjska i dva srpska poduzeća planira da uspostavi naftovod između ove dvije zemlje, prenosi bečki ekonomski dnevnik „Virtschaftsblatd“.

Konzorcij čine sa rumunjske strane „Conpet“ i „Oil Terminal“, a sa srpske „NIS“ , koji je u vlasništvu Gazprom-a i „Transnafta“.
Gazprom, kako ističe list, ovim naftovodom želi da osigura snabdijevanje naftom između luke Konstance na Crnom moru i rafinerije u Pančevu.Trenutno postoji naftovod između Konstance i rumunjskog grada Pitesti.

Tim projektom, koji će koštati oko 200 miliona eura, sustavom naftovoda bit će povezane dvije zemlje, prenose agencije.
Na razdaljini od 320 kilometara naftovod će od Pitestija godišnje prosljeđivati oko 7,5 miliona tona nafte. Za kasnije postoji mogućnost produženja naftovoda do rafinerije u Brodu u BiH.

Novi krak naftovoda bit će dio paneuropskog naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta.

Najveći dio naftovoda ide preko rumunjske teritorije, ali će vlasnik najvećeg udjela biti Gazprom, preko svoje firme NIS, objasnio je Liviu Ilasi, generalni menadžer „Konpet-a“.

U narednom periodu treba da se uradi studija izvodljivosti, a Rumunjska je već osnovala poduzeće koje će se baviti realizacijom projekta