Gazprom povećao dobit, snažan rast prodaje plina u Evropi

Najveći proizvođač plina u svijetu, ruski Gazprom objavio je u utorak da je u prvom kvartalu povećao neto dobit za pet posto, na 380,7 milijardi rubalja (11,4 milijarde dolara).

Veća dobit temelji se na 19-postotnom povećanju neto prihoda, čiji je pak glavni motor 25-postotno povećanje prodaje Gazpromova osnovnog proizvoda plina u promatranom razdoblju, navodi se u priopćenju.

Prodaja plina u Europi i drugim zemljama snažno je porasla temeljem povećanog volumena prodaje dok je neto prodaja zemljama na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza pala. U matičnoj Rusiji tek je blago povećana, za četiri posto.

Čini se da je grupi pomoglo neuobičajeno hladno vrijeme u Europi u prvim mjesecima 2013. gdje njen izvoz još uvijek pokriva četvrtinu potrošnje.

U cijeloj prošloj godini Gazprom je ostvario 38 milijardi dolara neto dobiti, što predstavlja pad od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija koju kontrolira ruska država, a izgrađena je na temeljima ministarstva plina bivšeg Sovjetskog Saveza, funkcionira kao kamen temeljac moderne ruske države i ključan je izvor deviznih prihoda.

Ruska država je najveći dioničar i drži nešto više od 50 posto temeljnog kapitala Gazproma. Tvrtka kontrolira 18 posto svjetskih rezervi plina i 14 posto ukupne proizvodnje.

(Hina)