Gazprom od MOL-a želi kupiti Inine dionice

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller u srijedu je u Budimpešti s mađarskim premijerom Orbanom razgovarao o projektu Južni tok, a potom je otišao na razgovore u MOL.

Mađarski Portfolio piše da je tema sastanka najvjerojatnije bila Ina, odnosno mogućnost stjecanja Ininih dionica. Visoki MOL-ov menadžment nije želio komentirati temu sastanka, no činjenica je da MOL nije u projektu Južni tok.

Bilo kakvi ozbiljni razgovori o ruskoj ekspanziji u Hrvatskoj mogli bi zabrinuti američku diplomaciju, a Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a javno je poručio da Hrvatska i Mađarska moraju postići dogovor oko upravljanja Inom kako bi osigurali energetsku stabilnost u regiji.

Mađarski premijer Orban govorio je u srijedu samo o Južnom toku za kojeg smatra da “situacija u Ukrajini pokazuje da je taj projekt ključan za opskrbu plinom u Europi”.

Četiri kruga pregovora između MOL-a i Vlade nisu donijela pomak a prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernadi nedavno je izrazio nezadovoljstvo brzinom pregovora, te kazao da će MOL prodati svoje dionice.

U medijima se prije izbijanja krize intenzivno spominjalo da su Gazprom i Rosnjeft zainteresirani za kupovinu udjela u Ini. U Hrvatskoj se stalno iščekuje potvrda prvostupanjske presude premijeru Sanaderu za mito u zamjenu za upravljačka prava u Ini, jer to bi mogla biti osnova za osporavanje dioničarskog ugovora.

Izvor: www.energetika-net.com