Francuski “Total” želi tražiti naftu u FBiH!

Francuski naftni gigant „Total“ spreman je uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH, saznaje „Dnevni avaz“. O svojim planovima već je obavijestio i Vladu Federacije. “Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 uposlenika. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

Predstavnici ove firme, čije je sjedište u Parizu, posjetili su Federalnu vladu, gdje su obavili razgovor s Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH.

Jasni zahtjevi

Ovu informaciju potvrdio nam Džindić, kazavši da mu je rečeno da će predstavnici ove firme u narednih dana poslati i pismo namjere s jasno definiranim zahtjevima kako bi im bila dodijeljena koncesija za istraživanje ovog energenta.

“Total” je treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma“ iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella“ iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao. Oni su ranije pokazali interesiranje, ali su sada spremni do kraja s Vladom Federacije pregovarati o dobivanju ovog posla.

– Oni su nas na sastanku obavijestili da njihov fond za istraživanje nafte na ovom području iznosi milijardu dolara i spremni su uložiti novac zavisno od situacije na terenu. Dobro su upoznati i s lokacijama gdje se nalaze potencijalna nalazišta nafte. Iskazali su veliki interes za ovaj posao, jer imaju pozitivne rezultate tražeći naftu u regionu – kaže Džindić.

Povezano područje

Ministar energije pojašnjava da Francuzi već učestvuju u istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji i navode da je riječ o područjima koja su povezana.

– Za dva tjedna ponovno će doći u BiH kako bi obišli sve lokacije, a spremni su u svoj tim uvrstiti i stručnjake iz BiH. Ne bježe ni od toga da rade u timu s firmama koje poput „Spectruma“ samo vrše pripremu terena. To bi im olakšalo posao – kaže Džindić.

Do kraja mjeseca javni poziv

Džindić, bez obzira na interesiranje svjetskih kompanija za istraživanje nafte u BiH, kaže da će Vlada FBiH do kraja mjeseca raspisati javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH. Uz ovaj poziv bit će raspisan poziv i za odabir konzultanta koji bi pregovarao s potencijalnim istraživačima.

– Mi želimo da sve bude transparentno. Ko bude najbolji, ko zadovolji sve kriterije, taj će i tražiti naftu. Mi nikoga ne forsiramo – kaže Džindić.