Fracking “kuca” na vrata EU, Njemačka poduzima prvi veliki korak

Zemlje Europske unije sve užurbanije pokušavaju dokinuti ili bar značajnije smanjiti svoju energetsku ovisnost o plinu i nafti iz Rusije, a veliki korak trenutno poduzima Njemačka.
Pred Bundestag dolazi nacrt zakona kojim će napokon biti dopušteno frakiranje, izvlačenje nafte i plina iz naslaga škriljevca, tehnologija kojom su SAD u posljednje dvije godine znatno povećale proizvodnju energenata i postale najveći proizvođač sirove nafte na svijetu prestigavši čak i Saudijsku Arabiju.
Riječ je o prilično invazivnoj tehnologiji kojom se voda pomiješana s agresivnim kiselinama pod velikim tlakom upumpava u tlo, pri čemu dolazi do razaranja škriljevačkih naslaga i otpuštanja plina i nafte. Američki naftaši frakiranje koriste na škriljevačkim poljima Teksasa i Sjeverne Dakote, kilometrima daleko od naseljenih mjesta, no u Europi je situacija nešto drukčija. Zemlje Europske unije jednostavno su pregusto naseljene i sva su moguća polja za eksploataciju relativno blizu gradova, a time i vodocrpilišta, da bi se frakiranje dopustilo bez ikakvih ograda.
Upravo zbog toga novi njemački zakon koji dolazi pred Bundestag u sebi ima ugrađene vrlo precizne i stroge sigurnosne mjere. Jedna od njih govori da se škriljevačka polja mogu frakirati samo u slojevima koji se nalaze na više od 3.000 metara dubine ispod površine, druga pak kaže da se frakiranje do 2019. može provoditi samo u eksperimentalne svrhe. Ipak, i ovo je veliki korak u odnosu na dosadašnji potpuni moratorij vezan uz frakiranje koji je u Njemačkoj na snazi već godinama.
– Frakiranje je relativno nova tehnologija i njegov utjecaj na okoliš još nije potpuno jasan. Ne treba sumnjati da će Njemačka postaviti vrlo visoke ekološke standarde u proizvodnji koji će vrlo vjerovatno biti model za frakiranje i u ostalim europskim zemljama – kaže naftni stručnjak Davor Štern.Štern
Mogući problemi dolaze ne samo pri kontaminaciji voda upumpanim kemikalijama, već je kod nekih nalazišta u SAD-u zabilježeno i miješanje plina s pitkom vodom u vodovodnom sustavu. U Njemačkoj proteste protiv frakiranja predvode Zeleni, a sve je više političara i iz vladajuće velike koalicije CDU/CSU-SPD koji se protive toj tehnologiji. U antikampanju su uključili i jedan od ponosa Njemačke – pivo!
– Berlin dopuštajući frakiranje ugrožava pitku vodu i proizvodnju našeg nacionalnog pića piva – poručili su ljutiti Nijemci na protestu u Berlinu.
No eksperti vjeruju kako, uz primjenu rigoroznih standarda, frakiranje nije opasno, dok s druge strane ima velike pozitivne ekonomske učinke.
– Ekonomske su koristi ogromne. Takvom se eksploatacijom smanjuje energetska ovisnost i pokreće cijeli niz procesa u gospodarstvu – kaže Štern.
Na području EU najveća polja škriljevca nalaze se u Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj.
Europska javnost ima podijeljeno mišljenje o frakiranju. Francuska i Bugarska zabranile su frakiranje, Njemačka ga sada dopušta uz ograničenja.
Na području Poljske građani su već organizirali referendum kojim su izrazili da se ne slažu s frakiranjem u svojoj zemlji, prenosi Večernji.hr.