Exxon Mobile želi istraživati naftu u Hrvatskoj

ZAGREB – Američki naftni gigant ExxonMobil pokazao je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, odnosno za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je tijekom službenog posjeta SAD-u danas razgovarao i s predstavnicima te tvrtke.

“Kada smo im prezentirali koje su nam namjere, koji su nam koraci, pokazali su interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u našem Jadranu”, kazao je u telefonskoj izjavi ministar Vrdoljak, a prenosi Seebiz.

Kako bi se to realiziralo, Hrvatska treba ispuniti potrebne preduvjete, a to su donošenje novog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, nakon čega će se raspisati i natječaj na kojem će, bar po današnjim informacijama, sudjelovati i Exxon, rekao je Vrdoljak.

Ističe kako sudjelovanje jedne takve kompanije i iskazivanje njihova interesa ima višestruk značaj.

“Prvi je da bi na istraživanju i eksplataciji zapošljavali naše ljude, industriju, pa čak i brodogradnju. Drugo, to je poruka i drugim američkim investitorima da je Hrvatska zemlja u razvoju koja pametno upravlja svojim resursima i da je sigurnost njihove investicije zagarantirana”, kazao je Vrdoljak.

Kako ističu iz Ministarstva gospodarstva, Vlada intenzivno radi na novom zakonu o ugljikovodicima i on će uskoro biti upućen u proceduru i biti donesen u najkraćem roku, kako bi i natječaj bio raspisan u što skorijem roku.

Realizacija i iskorištavanja punih potencijala istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu Hrvatskoj bi donijela dugoročnu energetsku sigurnost opskrbe iz domaćih izvora i pravu mogućnost utjecaja na niže cijene energenata, naglašavaju iz Ministarstva.

Od ključne je važnosti, ističu, da na natječaju sudjeluju najveći svjetski igrači, a vjeruju i da su osigurali da Exxon bude jedan od njih.

Tvrtka ExxonMobil najveći je svjetski proizvođač nafte i druga najvrednija korporacija na svijetu, procijenjena na više od 400 milijardi dolara, a globalno zapošljava više od 82 tisuće zaposlenika.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak se tijekom službenog posjeta SAD-u krajem prošlog tjedna se u State Departmentu sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju Amosom Hochsteinom, a nakon toga u Odjelu za energetiku sa zamjenicom pomoćnika Državnog tajnika za Europu, Aziju i Ameriku Phyllis Yoshida, izvijestili su iz Ministarstva.

I tom su prigodom predstavljene mogućnosti i potencijali Hrvatske u energetici, a ministar Vrdoljak izdvaja dva važna projekta – izgradnju LNG terminala te istraživanje i eksploataciju nafte i plina kako u kontinentalnom dijelu tako i na Jadranu.

Dobili smo punu potporu State Departmentu, potvrdili su da smo na dobrom putu i u izradi zakona i energetskoj politici, kazao je Vrdoljak.

Izvor: www.seebiz.hr