Europski vozači neće osjetiti pad cijena nafte

Usprkos osjetnom padu cijene sirove nafte na svjetskim burzama u posljednjih par tjedana, europski vozači jedva da će to osjetiti na benzinskim stanicama, komentira ovaj tjedan CNBC. Zašto?

Pa jednostavno zato što je Europa prepuna raznih nameta, poreza, poticaja, viška kapaciteta i ekoloških planova i regulative uroćenih prikazati ugljikovodike kao prljav i skup izvor energije, konstatira ova globalna mreža. CNBC citira Daniel-a Lacalle-a, višeg portfolio menadžera u Ecofinu: „Od početka recesije u 2008., prosječne cijene električne energije su uvećane za 38% dok su veleprodajne cijene zapravo pale. Problem je u tome što ne vidimo koristi u Europi zbog pojeftinjenja sirove nafte jer subvencioniramo previše grana industrije, a uz to toliko „zelenih“ nameta da su cijene benzina otišle na gore, umesto na dole“.

Proizvođači nafte su također na mukama objasniti javnosti da nije njihova krivica što su cijene na benzinskim crpkama visoke. OPEC je godinama nastojao okriviti vlade u Europi i drugdje zbog prevelike ugradnje u ukupnoj cijeni benzina.

Izvozni kartel ima vrlo rječit grafikon na svojoj web stranici gde pokazuje da je udjel poreza u cijeni litre nafte u Britaniji oko 58% (podaci za 2013.). U Italiji taj iznos je 55%, a u Njemačkoj preko 50%. Naspram toga, porezi u SAD u cijeni nafte iznose svega 14%.