EU usvojila sankcije i ruskim državnim naftnim kompanijama

Europska unija je usvojila novi paket sankcija protiv Rusije proširujući ih od 12. septembra u sektoru energetike i na vodeće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i Gasprom njeft, kao i na naftovodnog operatera Transnjeft.

Ovim državnim kompanijama bit će onemogućeno zaduživanje na europskim tržištima kapitala. Oni neće moći podizati kredite u EU, a zabranjeno je na području EU i trgovanje sa novim obveznicama i drugim financijskim instrumentima spomenutih kompanija, izdanim od strane pet vodećih ruskih državnih banaka sa rokom dospijeća iznad 30 dana. Zabranjeno je i pružanje usluga vezanih za izdavanje spomenutih financijskih instrumenata, tzv. brokering. Sankcijama mogu biti obuhvaćene i određene usluge potrebne za istraživanje i proizvodnju nafte u dubokom podmorju, na Arktiku kao i sektoru uljanih škriljaca u Rusiji.

EU sankcije će važiti za ruske kompanije sa obrtom iznad bilion rubalja (oko 27 milijardi dolara), što se svodi na spomenute tri firme, kazale su diplomate agenciji Reuters.

Lukoil, kao privatna kompanija, nije obuhvaćen sankcijama, a ni državni plinski kolos Gasprom, izuzev njegove naftne podfirme. Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će Moskva na bilo koje nove sankcije odgovoriti asimetrično, možda i zabranom preleta aviona iznad ruske teritorije.