EU: Skup o plaćanju nafte u eurima

BRISEL– Europsko povjerenstvo ostaje pri namjeri da potakne plaćanje uvozne nafte i plina u eurima, umjesto u dolarima i vezano s tim će organizirati stručnu radionicu u Briselu.

Plan je potaknut prošle godine aktiviranim jednostranim američkim sankcijama protiv Irana, čemu se EU suprotstavila u bloku, ali su se naftne kompanije gotovo bez izuzetka morale povinovati diktatu Vašingtona, prvenstveno u strahu od financijskih sankcija koje diktira dolar kao osnovno platežno sredstvo u međunarodnoj trgovini.

Reakcija vodećih gospodarstava EU je dodatno izazvana prijetnjama Vašingtona da bi mogao kazniti europske kompanije uključene u projekat ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, piše Platts.

EU troši u poslednjih pet godina u prosjeku oko 300 milijardi eura godišnje, odnosno 343 milijarde dolara za plaćanje uvoza energije, od čega oko 85%, ili 289 milijardi dolara, isplaćuje u američkoj valuti.

U isto vreme, svega 2% uvoza energije u EU dolazi iz SAD, izjavio je europski povjerenik za energiju, Miguel Arias Canete, kada je predstavio papir sa neobvezujućim preporukama o povećanju uloge eura u međunarodnoj trgovini.

Preporuke uključuju i traženje povratnih informacija o tome da li je EU potrebna agencija za izvještavanje o cijenama kako bi se uspostavila i u ugovorima navodila referentna vrednost cijene sirove nafte denominirane u eurima.

EU zvaničnici, doduše, ne očekuju da će se vodeći naftni markeri izraženi u dolarima prebaciti na eure, ali žele ispitati potencijal novog naftnog repera izraženog u eurima, ili plaćanje u eurima u ugovorima vezanim za dolarske naftne markere.