ESA lansirala naftu u svemir

PARIZ – Europska svemirska agencija (ESA) je, u partnerstvu s francuskim i kineskim naftnim gigantima Total i PetroChina, lansirala u svemir kontejnere sirove nafte pod visokim tlakom, da bi na osnovu dobivenih rezultata stručnjaci mogli proučiti načine eksploatacije ultra-dubokih depozita.

Eksperimentalni kargo poslan je u orbitu na kineskoj strani pustinje Gobi i na kineskom satelitu SJ-10, a znanstvenici se nadaju da će misija produbiti njihova saznanja o situaciji u rezervoarima nafte smještenim osam kilometara i više ispod površine zemlje. Eksperiment treba izmjeriti kako se „molekuli ugljikovodika raspoređuju kada temperatura nije ujednačena“, prenosi agencija Sinhua.

Sirova nafta utovarena je u satelit u šest malih cilindara od titana sposobnih izdržati više od dvostruko 1.000 puta atmosferskog tlaka. Prema podacima ESA, nafta u svakom od kontejnera je već komprimirana do 500 puta više od normalnog tlaka na razini mora na Zemlji. Eksperiment će trajati skoro dva tjedna, prije nego što se satelit vrati na Zemlju gdje će ekipa znanstvenika proučiti rezultate.