Ekolozi o istraživanju nafte u BiH: Posljedice po okoliš i zdravlje mogu biti katastrofalne

Predstavnici nevladinih organizacija iz oblasti ekologije smatraju da suradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i plina u Bosni i Hercegovini (BiH) treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite okoliša i prava građana BiH.
O ovoj temu su u Sarajevu razgovarali predstavnici nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i plina u Bosni Hercegovini od naftne kompanije „Shell“.
Dosadašnja iskustva drugih zemalja s kompanijom „Shell“, Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine, predstavila je Ike Teuling iz nevladine organizacije „Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands“.
Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na okoliš i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od ove kompanije izazvala širom svijeta, priopćeno je iz banjalučkog Centra za okoliš.
– Iskustva su pokazala da „Shell“ uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju. Zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH… – rekla je Ike Teuling.
Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja, kako se dodaje, ne samo eksploatacija već i istraživanje nafte.
Svi učesnici su suglasni da u slučaju sklapanja najavljenog koncesionog ugovora s kompanijom „Shell“, jako važno definiranje uvjeta pod kojima će se istraživanja provoditi, stoji u priopćenju Centra za okoliš.
Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH, kako se tvrdi u priopćenju, ne predviđa obveznu izradu studije utjecaja na okoliš za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlaštenja da nalože izradu iste.
Predstavnik Centra za okoliš iz Banje Luke Igor Kalaba je rekao da u slučaju nafte, „istraživanje može dovesti do isto tako katastrofalnih posljedica, kao i eksploatacija“.
– Studija utjecaja na okoliš je glavni adut kojim se javnosti omogućava sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za sprječavanje istih – naveo je Kalaba.
Pozivu na ovaj sastanak su se osim nevladinih organizacija odazvali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.
Predstavnica „Ekoakcije“ iz Sarajeva Anesa Podić je navela da su „nažalost, naše vlasti do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, da bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere“.
/Fena/