Dostupni seizmički podaci o nafti u Jadranu

Agencija za ugljikovodike u svom poslovnom prostoru u Miramarskoj 24 otvorila je 10. ožujka “data room” za sve zainteresirane investitore za geološke podatke struktura u hrvatskom Jadranu.

Privremena ravnateljica Agencije Barbara Dorić prve posjete zapravo očekuje od 17. ožujka, a tijekom ovog tjedna će se popunjavati lista posjeta, kako ne bi došlo do preklapanja termina, piše Poslovni dnevnik.

Investitori, naime, mogu uz poseban nadzor u “data roomu” provesti najviše dva dana. “Krajem prošlog tjedna uputila sam pozive na više od 200 adresa, a 30-ak kompanija već nas je kontaktiralo, rekla je za list Dorić.

Zainteresiranima, a riječ je o kompanijama iz EU-a i SAD-a, već su dostavljene aplikacije s datumima za “data room”, a prema izjavama Dorić, prema dosadašnjim razgovorima, očekuje se da će najveće zanimanje među investitorima biti za termine početkom travnja, za kada je najavljeno i raspisivanje natječaja za 30-godišnje koncesije za istraživanja i eksploataciju nafte i plina na 29 blokova u Jadranu.

Investitori će sam ulazak u “data room” Agenciji plaćati 5.000 eura, a po kompaniji moguć će biti pristup najviše pet osoba. Kako piše Poslovni dnevnik, s Agencijom će sklopiti ugovor o tajnosti podataka, a oni koji žele, moći će i otkupiti podatke za odabrano polje. Za stare Inine snimke cijena će biti 100 eura po kilometru, dok će se nove naplaćivati oko 500 eura po kilometru, s time da će njihova cijena varirati ovisno o tome želi li kupac samo snimku ili interpretaciju koju je u ovom slučaju pripremila tvrtka Spectrum.