Dok arbitraža traje, Ina polako propada

Kad u medijima naletim na informacije o Ini uredno dobijem probavne smetnje. Tko god se zapetlja u tu temu ne zna se iskobeljati iz nje.

Ina je rak rana mnogih političkih procesa koji se u nas vuku još od doba ondašnje Jugoslavije. Takneš li u osinje gnijezdo il’ te snađe skriveni metak tajnih službi, ili netko puni skrivene račune na temelju mita i korupcije ili pak završiš na ulici kao zviždač koji je imao sve dokaze u rukama, a nikome ništa nije mogao dokazati. Koja god vlast došla na čelo ove države ta je skočila za Inin vrat i gurala svoje ljude u Upravu i NO ne bi li osigurala ”prosperitet” jednoj od najuspješnijih državnih krava muzara. Nema toga tko se nije sve izredao na njoj.

I sad, kad smo ju opelješili do krajnjih granica, prepustili smo Mađarima da srede situaciju i pokrenu kompaniju s mrtve točke. Nekadašnji gigant koji se urušavao i za kojeg se više nije znalo koji ga sve sektor ne isisava, odjednom je uskrsnuo pod Hrvatsko-Ugarskom inicijativom. No, kad krene onda na površinu ispliva sve smeće koje se godinama taložilo oko proračunskog crpilišta. Sanader nas je dobro uvalio u kašu i sad imamo korpulentne Mađare koji su sjeli u naše fotelje i goste se na naš račun. Ispostavilo se da su i oni izvukli fini masni dio zarade ne ispunjavajući ugovorene obveze.

Rafinerije su pred zatvaranjem, nova pošiljka radnika spremna za burzu, a oko stare naftne strvine kruže nove investicijske muhe koje jedva čekaju iskoristiti razdor u ovom partnerskom konfliktu. Arbitražni ping-pong koji su pokrenuli Vlada i MOL, svaki kod svog arbitra, gdje jedni tuže, a drugi su tuženi, ostavlja prostor da se u igru ubace na mala vrata veliki igrači kojima prijete sankcije EU.

Naime, prema stručnjacima, ovaj ”rat Kramerovih” mogao bi potrajati barem još dvije godine. Dovoljno vremena da se uništi hrvatska krava muzara. Dok traje ovaj pravni rat oko vlasničkog udjela, nitko neće investirati u Inu i reprogramirati poslovanje. Vlada naivno misli da će na jednostavan način povratiti izgubljene dionice na Sanaderovoj posljednjoj večeri. Teško. Vjerujem da MOL već traži jakog kandidata kojem bi preuzimanje većinskog udjela moglo donijeti konačnu prevlast nad konkurencijom. Mnogi predmnijevaju da bi to mogli biti Rusi koji žele potpunu energetsku kontrolu na ovim prostorima. Zapravo, to se već događa. Naftna industrija Srbije pomalo preuzima sve veći dio tržišnog kolača u regiji.

Dok se Vlada i Mađari tuže Ina propada. Kao što i sve propada u ovoj zemlji, mi smo kadri uništiti i neuništivo. Ako želiš nekog upropastiti dovedi mu hrvatskog političara i uspjeh misije je zajamčen. Znamo da je ljudska glupost konstanta, no konstanta političkih promašaja u našoj državi graniči već s genijalnošću, jer trebaš biti genij da bi osmislio nešto takvo da pogoduje drugima, a da sebi oduzimaš kruh od usta. Nesposobni gotovani već desetljećima nepovratno rasipaju hrvatsko bogatstvo. Očigledno propadanje Ine samo je jumbo reklama ”uspješnog” hrvatskog gospodarstva. Sve smo upropastili. Ako je hotimice, onda ćemo uskoro doznati svoje nove gospodare. Ukoliko je, pak, sve slijed nehotimičnog djelovanja, onda imamo eklatantan primjer visokokvalificiranih neznalica koje pod hitno treba maknuti sa svih odgovornih mjesta. Sudeći po nepotizmu u HEP-u, te stranačkim uhljebljenjima po raznoraznim državnim firmama, ovdje je ipak riječ samo o običnoj svevremenoj i svakidašnjoj gramzivosti.

Imali Mađare za vlasnike ili ne, Ini se loše piše. Pomalo se opraštamo od uspješne državne firme. Uslijedit će otkazi, prodaja rafinerija, bujanje cijena naftnih derivata… Hrvati su oduvijek bili Hlebinci!
Nad Rabom je konačno svanulo sunce. Nad Hrvatskom nikako da osvane zdrav razum. Ako ste očekivali poštenog političara, patriotu, požrtvovanog sina svoje domovine koji se bori za dobrobit njenih građana, onda ste zreli da pišete sinopsise za filmove jer imate izuzetno bujnu maštu. Što će biti s Inom to ni najbolji analitičari  ne mogu predvidjeti.

Možda da pitamo Zorana Vakulu? On sve može predvidjeti osim vremena. Dok nam premijer stoji na poplavljenim područjima u vodi do koljena, sve ostalo grca u vodi do vrata. Vjerujte, drugi će nas prije potopiti nego izvući iz ove poplave gluposti, malodušja i gramzive rastrošnosti.

Autor/Izvor: Krešimir Butković © SEEbiz.eu