Dobre šanse za pronalazak nafte i plina u Jadranu

Novi list piše da brod norveške tvrtke Spectrum trenutno provodi 2D seizmička istraživanja uz zapadnu obalu Istre. Istraživanja su započela u rujnu prošle godine, a s obzirom da je snimljeno podmorje srednjeg i Južnog Jadrana, očekuje se da će biti dovršena do kraja mjeseca.

“U podacima koje smo do sada prikupili postoji dobra indikacija o prisutnosti ugljikovodika. No, još uvijek je teško točno interpretirati podatke prije nego što završimo s njihovom obradom. Geološki gledano, vjerojatno je da ćemo u sjevernom Jadranu pronaći plin, dok su šanse za pronalazak nafte veće u starijim slojevima na jugu”, kazao je Jan Schoolmeesters jedan od vodećih ljudi iz Spectruma.

Interpretirani rezultati bit će spremni u travnju. On demantira bilo kakvu potencijalnu štetu za riblji svijet uslijed tih takozvanih zvučnih bombi do 240 decibela, kazavši da tvrtka posjeduje veliko iskustvo i posebno pazi da se jačina zvuka postepeno pojačava. U slučaju da se morski sisavci približe, emitiranje zvuka se prekida.