Divljanje cijena: Državi pola zarade od prodaje goriva

OLYMPUS DIGITAL CAMERASARAJEVO – Cijene goriva na benzinskim crpkama u Federaciji BiH poskupilo je za deset feninga, u odnosu na prošli tjedan. U Ministarstvo trgovine pristižu zahtjevi za povećanje cijena, pa će tako gorivo sljedeći tjedan biti dvije marke.
Početkom veljače cijena nafte počela je rasti na svjetskom tržištu. Nije trebalo dugo čekati na korekciju cijena i u BiH. 150 zahtjeva za poskupljenjem već je stiglo na adresu Federalnog ministarstva trgovine. No, ekonomisti smatraju da povećanje cijena nije opravdano.
“Obzirom da cijene goriva u BiH, iako smanjene, nisu u potpunosti ispratile ranija smanjenja cijene na svjetskom tržištu apsolutno u ovom trenutku nema nikakvog opravdanja za njihovo povećanje“, smatra ekonomski analitičar Igor Gavran.
I građani su primijetili obrazac po kojem se cijene goriva na crpkama u BiH, u odnosu na kretanja na svjetskom tržištu, spuštaju nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja, dok na poskupljenja treba čekati dva do tri tjedna. Osim toga, nisu zadovoljni trenutnom cijenom goriva.
A u cijenu goriva ulaze brojni faktori, akcize, PDV. Najveći dio, na kraju, odlazi u kasu države.
Venan Hadžiselimović, izvršni direktor HIFA OILA u razgovoru za TV1 navodi da u sadašnjim, maloprodajnim, cijenama naftnih derivata skoro više od pola odlazi za potrebe države.
“Vi imate 30 do 35 feninga akciza, u zavisnosti od derivata, imate 15 feninga za putarine, odnosno cestarine, imate deset feninga za autoputeve. Dodajte tu i PDV i dodajte sve one parafiskalne namete koji nemaju opravdanost da budu takvi, poput turističke zajednice, poput šuma, poput otpadnih voda koje ulaze u krajnju cijenu maloprodaje“, kaže Hadžiselimović.
Kretanje cijena nafte na globalnoj razini, ne mora automatski značiti promjenu cijena na lokalnom tržištu, zbog toga što je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena, pa naftni distributeri sami određuju kada i za koliko povećati ili spustiti cijene goriva.
(Vijesti.ba)