Članice Opec-a razmatraju smanjenje proizvodnje nafte

Grupa najmoćnijih ministara zaduženih za sektor nafte okupit će se uskoro u Beču kako bi donijeli jednu od najvažnijih odluka, koja bi mogla utjecati na još krhku svjetsku ekonomiju – da li smanjiti proizvodnju sirove nafte i obraniti cijenu od oko 100 dolara za barel ili „otvoriti čep“ uoči zime u zemljama sa najvećom potrošnjom crnog zlata, piše britanski Telegraf.

Nagli pad cijene sirove nafte, razotkrio je duboke podjele među članicama Opec-a, uoči posljednjeg godišnjeg sastanka, gdje se odlučuje koliko će se nafte proizvoditi.

Neke članice, među kojima je Iran, traže hitnu akciju kako bi se zaustavio pad cijene, dok arapski šeici smatraju potrebnim sačekati još tri mjeseca do odluke o smanjenju proizvodnje, prvi put od prosinca 2008. godine.

Šta god odlučili, nafta ostaje žila kucavica globalne ekonomije zbog svog direktnog utjecaja na inflaciju.

Cijena nafte tipa „brent“ opala je za 20%.

U najvećem svjetskom potrošaču nafte, SAD, cijena „crnog zlata“ pala je ispod psihološke vrijednosti od 90 dolara za barel, što je stvorilo bojazan da bi mnogi američki proizvođači uljnih škriljaca mogli bankrotirati, ocjenjuje britanski list.

Nafta iz uljnih škriljaca, čija cijena proizvodnje dostiže 80 dolara za barel, izazvala je energetsku revoluciju u SAD i prijeti ugroziti dominantan položaj bliskoistočnih proizvođača.

Ipak, trenutni nivo cijena približava se granici, ispod koje takva nafta postaje neprofitabilna.

Svi pogledi su sada uprti u Opec, koji kontrolira 60% svjetskih rezervi nafte i oko trećine dnevnih potreba.

Grupa sa sjedištem u Beču može krojiti svjetsku cijenu nafte isto kao što centralne banke kontroliraju valute.

Dok su cijene preko 100 dolara za barel gurale njihove ekonomije naprijed, članice Opec-a su tokom protekle decenije uspijevale održati koheziju grupe.

Sastanak koji će se održati sljedećeg mjeseca čini se da će biti najnapetiji od arapskog proljeća 2010. sa šiitskim Iranom i Irakom spremnim suprotstaviti se Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.