Cilj ruske ekonomije smanjiti zavisnost od cijena nafte

Prioritet za vlast u Rusiji je da ekonomiju države prebaci na inovativni put razvoja, ali to nije lako pri visokim cijenama nafte, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, odgovarajući tokom telekonferencije na pitanje bivšeg minsitra financija Alekseja Kudrina.

Putin je istakao da je cilj da ruska ekonomija smanji zavisnost od cijene nafte.

“Osnova naše ekonomske politike neće se mijenjati. I ubuduće ćemo, prije svega, obraćati pažnju na makroekonomske pokazatelje i orijentirati realnu ekonomiju na zadovoljavanje socijalnih potreba stanovništva”, rekao je ruski predsjednik.

Kudrin je, kao gost u studiju tokom godišnjeg Putinovog odgovaranja na pitanja građana, rekao da su za smanjenje ekonomskog rasta Rusije krivi unutarnji faktori, jer je cijena nafte i dalje visoka. Na primjedbu Putina da mu je nuđeno da bude u vladi, ali da je on “ljenjivac” koji neće da radi, Kudrin je odgovorio da ne želi da radi sa polumjerama i polureformama, kao i da ne postoji program kako da se Rusija otrgne od zavisnosti od nafte.

Putin je demantirao informacije koje su se pojavile u nekim ruskim medijima da između predsjedništva i vlade postoji razdor po pitanju uzroka smanjenja ekonomskog rasta.

(Tanjugbiz.rs)