Cijene nafte pod pritiskom zbog ekonomskog usporavanja

LONDON –  Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog naznaka da se usporavanje rasta u Kini, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, širi i na ostale zemlje, a to bi moglo utjecati i na smanjenje potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 61,94 dolara. Barel je na američkom tržištu oslabio 64 centi, na 53,16 dolara.

Kineski statistički ured upozorio je u utorak da će gospodarsko usporavanje pogoditi kinesko tržište rada, budući da pad proizvodnih narudžbi ukazuje na daljnje smanjenje aktivnosti u sljedećim mjesecima i na veća otpuštanja.

Kina je u ponedjeljak objavila podatak o gospodarskom rastu u 2018. od 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

Kineski uvoz nafte do sada je prkosio gospodarskom usporavanju, dosegnuvši rekordnu razinu iznad 10 milijuna barela dnevno krajem 2018. godine, ali mnogi analitičari smatraju da je ta zemlja, drugi najveći svjetski potrošač crnog zlata, dosegnula vrhunac rasta potražnje za energentima te će se sada njena žeđ smanjivati zbog gospodarskog usporavanja.

A kao naznaka širenja gospodarske slabosti, izvozno orijentirano gospodarstvo Južne Koreje usporilo u 2018. je proaslo po stopi od 2,7 posto, što je najniža stopu rasta u posljednjih šest godina.

Međunarodni monetarni fond, pak, u ponedjeljak je snizio procjenu globalnog gospodarskog rasta u 2019. godinu na 3,5 posto, u odnosu na 3,7 posto koliko je procjenjivao u lanjskom listopadu.

Inače, postoji vrlo visoka korelacija između gospodarskog rasta i rasta potražnje za naftom.

“Ovo je druga revizija naniže u posljednja tri mjeseca, ali možda ćemo još vidjeti daljnje smanjenje u bliskoj budućnosti ako trgovinske napetosti eskaliraju, budući da Velika Britanija izlazi iz EU-a bez sporazuma, a gospodarski rast u Kini uspporava”, rekao je Hussein Sayed iz brokerske agencije FXTM.

U odvojenom izvješću je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,49 dolara, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: Seebiz.eu