Cijene nafte pale zbog Citigroupa i IEA

LONDON – Cijene barela nafte ponovo su u utorak kliznule na međunarodnim tržištima ispod razine od 58 dolara, a glavni krivci za takav scenarij su Citigroup i Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 57,9 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 52,02 dolara.
Tržišta je u utorak zakočila procjena IEA da bi zalihe nafte zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sredinom godine mogle dosegnuti povijesno visokih 2,83 milijarde barela.
Analitičari Citigroupa spustili su prognoze za cijene nafte i predviđaju da bi barel nafte mogao potonuti na samo 20 dolara.
Edward Morse, glavni Citigroupov analitičar za robna tržišta, piše da unatoč padu potrošnje koja je podigla naftu u posljednjim tjednima, proizvodnja nafte u SAD-u još uvijek raste. Brazil i Rusija proizvode rekordne količine nafte, a Saudijska Arabija, Iran i Irak bore se da održe tržišni udjel snižavanjem cijena za azijske kupce. Tržište je trenutno pretjerano opskrbljeno, a i uskladištene količine dosežu rekordne razine.
Dodatno je cijene nafte pritisnulo klizanje inflacije u Kini u siječnju na najnižu razinu u pet godina, potpirujući zabrinutost za potražnju za naftom u drugom svjetskom gospodarstvu.
“Gospodarska aktivnost usporava, osobito u teškoj industriji, i to neminovno pritišće cijene roba”, konstatira Michal Meidan, direktor nezavisne konzultantske tvrtke China Matters.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 53,58 dolara, što znači da je bila 22 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.
Izvor: www.seebiz.eu.