Cijene nafte divljaju i zbog toga što FBiH doslovno nema kapi rezerve

Federalna revizija počela je s objavljivanjem izvješća u kojima je utvrđeno više nepravilnosti o načinu podjele poticaja i nadzora, a u resoru energetike, industrije i rudarstva otkrila i dio razloga zbog kojih je ovaj entitet iznimno ranjiv kada su u pitanju svjetske promjene cijena goriva, piše Večernji list BiH.

To je posebno važno sada kada se najavljuje novi val poskupljenja ovoga energenta zbog novih sankcija Rusiji te šlampavog ili gotovo nikakvog odgovora vlasti.

Viša cijena

Naime, federalni revizori se prema predstavljenoj dokumentaciji nisu mogli uvjeriti da je Ministarstvo poduzimalo aktivnosti u dijelu nabave naftnih derivata od stupanja na snagu Zakona za kupovinu naftnih derivata pri čemu je utrošeno tek 6,65% ukupno prikupljenih sredstava i ugovaranja osiguranja rezervi naftnih derivata.

Operator terminali Federacije (OTF) doznačena sredstva za utvrđene namjene nije namjenski utrošio, u skladu sa Zakonom o naftnim derivatima u FBiH jer nisu nabavljeni naftni derivati u cilju formiranja rezervi naftnih derivata.

Za neutrošena sredstva koja su doznačena u prethodnom razdoblju i koja se nalaze na namjenskim računima ne može se nabaviti ista količina naftnih derivata koja se mogla nabaviti u razdoblju kada su sredstva prikupljena i doznačena – navodi se u revizijskom izvješću. Samo transfer OTF-u za uspostavu rezervi naftnih derivata iskazan je u iznosu od 10,1 milijun maraka.

Naime, Zakonom o naftnim derivatima u FBiH uveden je namjenski javni prihod – taksa za uspostavu rezervi naftnih derivata, a plaća se u visini od 0,01 KM po litri naftnih derivata. Revizori skreću pozornost na to da je, prema predstavljenim podacima, od 2014. godine, tj. od stupanja na snagu Zakona, zaključno 31. prosinca 2021. godine, prikupljeno 68.061.150 maraka, dok je OTF u istom razdoblju utrošio 35,9 milijuna, odnosno 52,8%. Od toga iznosa 24,2 milijuna odnosilo se na troškove rada što je 35,6% ukupno prikupljenih sredstava te 7,1 milijun maraka za osiguranje tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta što čini 10,55% ukupno prikupljenih sredstava. Istodobno, tek 4,5 milijuna iskorišteno je za kupovinu naftnih derivata odnosno 6,65% ukupno prikupljenih sredstava.

Shodno tomu, OTF značajan dio prikupljenih i doznačenih sredstava od takse za nabavu i ugovaranje osiguranja rezervi naftnih derivata nije utrošio namjenski, kako je utvrđeno Zakonom. Preostala neutrošena sredstva nalaze se na namjenskim računima OTF-a – navode revizori. U revizijskom izvješću za Federalno ministarstvo energetike problematizirane su i potpore u skladu s Uredbom o interventnim mjerama za potporu ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19 za 2020. godinu jer nije ispunjen opći cilj vezan za očuvanje radnih mjesta i održavanje konkurentnosti u izvozno-orijentiranim sektorima za prevladavanje izvanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija.

Izvor: www.vecernji.ba