Cijena nafte u narednoj deceniji bi mogla opet ka trocifrenoj vrijednosti

Činjenica koja nesumnjivo garantira novu eru skupe nafte je podatak da prošle godine naftne kompanije nisu otkrile ni jedno veliko naftno polje, sa ukupnim bilancom pronalazaka koji je najmršaviji u posljednjih šest decenija, komentira Financial Times.
Da slika bude još gora, ovaj sektor bilježi najgori niz pada novih otkrića od četiri godine za redom, što se ne pamti od 1950. Ovakav rezultat nije posljedica manjih ulaganja u istraživanja. Naprotiv, ona rastu u posljednjih 15 godina, piše FT.
Kapitalna ulaganja su gotovo utrostručena na 700 milijardi dolara između 2000. i 2013. godine, dok je proizvodnja istovremeno porasla tek za 17% (Vidi tablicu). Istovremeno se velike naftne kompanije bore nadomjestiti svoja ispražnjena naftna polja.
dijagram istraživanja naftePrema podacima iz 2013, BP je novim otkrićima pokrio 62% proizvedene sirove nafte u toj godini. Chevron 89%, Shell tek 26%, dok su jedino ExxonMobil i ConocoPhillips pronašli više nego što su izvadili.
IEA, međutim, zbog sve teže dostupnih polja, predviđa da će kompanije do 2030. morati trošiti godišnje čak 850 milijardi dolara radi povećanja proizvodnje. Samo 680 milijardi dolara godišnjih ulaganja bit će neophodno da bi se održao nepromijenjen nivo proizvodnje.
U takvim okolnostima se naftna privreda suočava sa sadašnjim cijenama nafte, zbog čega gotovo sve kompanije redom smanjuju investicije, posebno u teško dostupna polja i nekonvencionalne izvore gdje troškovi proizvodnje premašuju osjetno sadašnju vrijednost barela.
Odatle nije teško predvidjeti u ne dalekoj, narednoj dekadi novi rast, a možda i eksploziju cijena sirove nafte. Pogotovo ako, kako je ove nedjelje upozorio budući čelnik Međunarodne agencije za energiju, Turčin Fatih Birol – nasilje islamskih ekstremista spriječi investitore da osjetno povećaju proizvodnju u narednih pet godina u Iraku. Financial Times i Reuters