Cijena nafte na 45 dolara

Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na 45 dolara nakon što je novo izvješće Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uz oporavak potražnje u idućoj godini, naznačilo i tvrdokorni višak opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,01 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 3,4 posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 76 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 42,17 dolara. Prethodno je zatvaranje dočekao u minusu tri posto.
Tržišta su jučer uzdrmale bojazni od gomilanja zaliha nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) u utorak pokazali skok komercijalnih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 6,3 milijuna barela. Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana, s danom zakašnjenja, zbog praznika u SAD-u.

Odvojeni su Reutersovi podaci o isporukama u srijedu pokazali i da će u studenom u SAD biti isporučeno gotovo 20 milijuna barela iračke nafte, gotovo 40 posto više no što je ubilježeno u listopadu. Ovog bi mjeseca time u SAD iz Iraka bilo uvezeno najviše nafte od sredine 2012.

Danas je u fokusu tržišta bilo izvješće u kojem je OPEC, uz pad proizvodnje u listopadu i prognozu smanjene opskrbe iz konkurentskih proizvođača u idućoj godini prvi puta od 2007., naznačio i višak u opskrbi u 2016. od 560 tisuća barela dnevno, ako njegove članice nastave proizvoditi tempom zabilježenim u listopadu, od 31,38 milijuna barela dnevno. Iako bi taj višak bio manji od 750 tisuća barela dnevno, naznačenih u prošlomjesečnom izvješću OPEC-a, i dalje podsjeća tržište na problem prekomjerne opskrbe, prenosi SEEbiz.eu.

“OPEC pokušava predstaviti podatke u pozitivnom svjetlu napomenom da će zbog pada cijena potražnja porasti. No, poručuju također da su cijene pale zato što ponuda i dalje nadmašuje potražnju”, tumači analitičar CMC Marketsa Jasper Lawler. “To nije ništa revolucionarno ali potvrđuje poznate činjenice o ponudi i potražnji”, dodaje Lawler.

Opće raspoloženje na tržištu prigušuje i strah od naglog posustajanja gospodarskih aktivnosti u Kini i Japanu, dva najveća azijska gospodarstva, dok kakvu-takvu potporu cijenama pruža snažna potražnja za benzinom. Od sredine listopada benzinske su marže u Europi utrostručene zahvaljujući snažnoj potrošnji koju podupiru niske cijene, a snažna potražnja bilježi se i u SAD-u, napominje Reuters.