Čelnik MOL-a prodaje dionice, a isto razmišlja i Norveški državni naftni fond…

Norveški državni naftni fond mogao bi razmisliti o prodaji svog 1,64-postotnog udjela u MOL-u, jer im njihov etički kodeks ne dopušta da ulažu u tvrtke koje su pod sumnjom u korupciju, objavio je danas mađarski list Napi Gazdasag.

List je naglasio da nema nikakvu službenu potvrdu da će se tako nešto uistinu dogoditi. Ipak, MOL-ove dioničare ta vijest baš nije razveselila pa je tijekom dana MOL-ovoj dionici vrijednost pala za 6%, no dijelom se oporavila, piše mađarski portalPortfolio.

MOL-ov glasnogovornik Domokos Szollar kazao je da vijest nema temelja, te da MOL nema saznanja da norveški fond razmatra prodaju svog udjela u kompaniji.

Padu dionica pridonijela je i vijest da je predsjednik NO MOL-a Gyorgy Mosony prodao velik paket dionica.

Norveški fond je ogromna organizacija – rukovodi imovinom koja je krajem 2012. procijenjena na 800 milijardi dolara i drži više od 1% svjetskih dionica.

Sve ovo događa se u jeku velike  javne svađe dvaju dioničara u Ini koja je kulminirala time što je mađarska država u zaštitu uzela prvog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija, kojeg se sumnjiči za korupciju, te je ishitreno objavila da će dati nalog da MOL proda Inine dionice.

Ina je vrlo vrijedan dio MOL grupe i s 20% pridonosi operativnom novčanom tijeku grupe, a bilo kakvo odricanje od vlasničkog udjela u Ini dioničari ne smatraju pozitivnim za tu mađarsku kompaniju.

Razgovori o izmjeni dioničarskog ugovora u Ini trebali bi se nastaviti idući tjedan.

Izvor: www.energetika-net.com