Carina RH kaznila pločanske Terminale s 800.000 kuna

PLOČE – Carinska uprava Republike Hrvatske izdala je kaznu u visini 800.000 kuna (oko 200.000 maraka) zbog pronađene određene količine naftnih derivata za koje nisu imali potrebnu dokumentaciju, potvrdili su nam radnici ovog poduzeća.
Naime, kako nam je kazao jedan od radnika NTF-a Damir Kvesić, “carinici su našli određenu količinu goriva, odnosno mješavine dizela i mazuta, a iz NTF-a su se navodno pravdali kako se radi o gorivi za grijanje”.
-S obzirom na nepostojanje valjane dokumentacije, odmah je izdana i kazna, a prema informacijama do kojih smo došli, poznato je i tko je odgovoran za ovaj propust, tako da bi mogle uslijediti i nove prijave u ovom poduzeću – kaže Kvesić.

Suđenje Bećirbegoviću

I iz ovoga je jasno kako je situacija u NTF-u i dalje takva da se većinom mogu čuti samo optužbe, malverzacije, prijave,… Poduzeće koje ima izuzetno veliki značaj za cijelu Federaciji i državu već godinama muku muči s poslovanjem, a gotovo da ne prođe mjesec u kojem u javnost ne procure nove informacije o brojnim problemima u pločanskim Terminalima.
Osim svega navedenog, napomenimo kako je pred Županijskim sudom u Dubrovniku počelo i suđenje Ibrahimu Bećirbegoviću, a optužnica se odnosi na vrijeme dok je ovaj bio član Uprave NFT-a Ploče 2007. godine. Optužnicu je podiglo Državno odvjetništvo, a Bećirbegovića se tereti da je naplaćivao troškove stanovanja i putne troškove, a da nije imao pravo na to. Zbog toga se tereti zbog zloporabe položaja i stjecanja imovinske koristi, a odmah na početku ročišta sudac u ovom slučaju Zoran Čengija kazao je Bećirbegoviću kako je za ova djela predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina.

“Bez nelegalnosti”

Naime, Bećirbegovića se tereti da u ugovoru nije imao stavku o najmu stana, a naplaćivao je stanarinu. Isto tako, tereti ga se kako je naplaćivao putne troškove za to razdoblje iako u ugovoru stoji kako ima pravo na korištenje službenog automobila, a ne na putne troškove. Sama prijava u ovom slučaju podignuta je još 2008., a prošle godine u prosincu je istražni sudac sazvao raspravu, na kojoj su ispitani i svjedoci, a nakon toga podignuta je i kaznena prijava. U izjavi za naš list Bećirbegović je kazao da apsolutno nije radio ono što mu se stavlja na teret, te kako su na ročištu u četvrtak prihvaćeni svi njegovi argumenti i svjedoci. Napominje kako je njegova odvjetnica predložila nove dokaze i svjedoke koji dokazuju sasvim suprotno od dva svjedoka koja ga terete.
-Niti jedne nezakonite radnje s moje strane nije bilo, jer, u biti, ja sam nisam ni mogao raditi ono što mi se stavlja na teret, s obzirom kako u poduzeću postoje službe koje obračunavaju ove stvari – istaknuo je Bećirbegović. Uz to, kazao je kako se sve ovo događalo, a da on nije nikada do sada mogao iznijeti svoju obranu i svoje stajalište, te je to uspio tek na ročištu u četvrtak. Isto tako, jasno je poručio kako vjeruje u rad hrvatskog pravosuđa i da će donijeti pravednu odluku. Nastavak ročišta trebao bi se održati sredinom prosinca.

Izvor: www.dnevni-list.ba