Bušenje nafte i plina najviše u 30 godina

Bušenje za naftom i plinom u svijetu dosegnulo je svoj vrhunac u zadnja tri desetljeća, pokazuju podaci američke naftne servisne tvrtke Baker Hughes.

Prosječno je angažirano više od 1300 bušaćih garnitura u zadnjih šest mjeseci, što je najveći broj od 1983. godine, a u usporedbi s 2008, to je povećanje za 20%. Najveći je broj novih bušenja zabilježen na području Bliskog istoka, gdje se od 1999. godine broj garnitura utrostručio, na 400, te u Africi  gdje se u istom razdoblju taj broj gotovo učetverostručio.

Međutim, zbog rasta troškova istraživanja najveći broj velikih naftnih i plinskih tvrtki je sredinom 2013. najavio smanjivanje investicija u istraživačke projekte u idućih nekoliko godina. Pri tome se najveći dio rezanja proračuna odnosi na velike projekte vrednije od 1 mlrd. dolara. Stoga se predviđa da naftna industrija sada ulazi u fazu u kojoj će se umjesto velikih ulaganja u nova istraživanja više koristiti dobiveni rezultati istraživanja zadnjih godina pri čemu će se pričekati da i troškovi servisnih usluga opet padnu na prihvatljive razine, javlja američki naftni portal ‘Rigzone’, a prenosi energetika-net.com.