Bloomberg: Hrvatskoj će trebati godine da re-nacionalizira Inu

ZAGREB – Hrvatskoj će, u najboljem slučaju, trebati godine da otkupi MOL-ov udjel u naftnoj kompaniji INA, smatraju analitičari, koji dovode u sumnju realnost još tajnovitog financijskog plana premijera Andreja Plenkovića. Do istog zaključka dolazi i istraživanje koje je proveo Bloomberg.

Osam od deset analitičara u Zagrebu i Budimpešti smatraju da je Vlada RH najvjerojatniji kupac Molovog udjela, ali samo četvrtina njih misli da se kupovina može izvršiti u roku od godinu dana. S druge strane, polovina anketiranih misli da će to biti moguće u slijedeće dvije godine, a čak trećina analitičara ocjenjuje da Vlada neće uspjeti prikupiti potreban novac – 2 milijarde dolara ili više, koliko je potrebno za otkup udjela mađarskog suvlasnika. Nejasno je kako će Hrvatska naći iznos novca kojim bi uvjerila MOL.

Poslije godina borbe oko upravljačkih prava s mađarskim MOL-om koji ima 49-postotni udio Ine, Hrvatska pokušava u potpunosti otkupiti tu energetsku firmu, piše Bloomberg, podsjećajući se izgubljene arbitraže poslije čega je hrvatski premijer najavio kupovinu “nacionalnog blaga”. Umjesto iz budžeta, kupovina bi se trebala realizirati prodajom 25%-minus jedne akcije Hrvatske elektroprivrede (HEP). Davida Sandor, analitičar KBC-a procjenjuje MOL-ov ulog između 2 i 2,5 milijarde dolara, uzimajući u obzir početnu cijenu i dosadašnje investicije. INA ima tržišnu kapitalizaciju od 31 milijardu kuna (4,4 milijardi dolara), a na zagrebačkoj burzi slabo je likvidna sa samo 6 posto akcija u slobodnom opticaju. “Obje firme imale bi koristi od takvoga posla, budući da dosadašnje ulaganje u Inu nije dalo dovoljan povrat “, kaže Sandor.