Blagi pad cijena goriva u BiH

Nakon što su pojedinačne cijene nafte tijekom današnjeg trgovanja ponovo pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama i u BiH se već ovaj tjedan može očekivati blago sniženje cijena goriva.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadoliju je potvrdila kako je moguć pad cijena nafte u BiH tijekom ovog tjedna.

“Imali smo sniženje cijena nafte tijekom vikenda za nekih 5 feninga tako da je cijena trenutno 2,05 KM. Zbog pada cijena nafte u svijetu može se ovaj tjedan očekivati blagi pad cijena nafte i u BiH. To bi moglo biti sniženje za nekoliko feninga”, rekla je Crnalić. Istaknula je kako redovito primaju zahtjeve za sniženjem cijena nafte.

Naglasila je kako u sljedećem razdoblju ne bi sigurno trebalo biti poskupljenja goriva ako se imaju u vidu trendovi na tržištu nafte u svijetu.

“Sve se to odrazi i kod nas u BiH, tako da nećemo imati poskupljenja. Važno je napomenuti da je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regije iako je životni standard u BiH i u još nekim zemljama regije skoro isti”, kazala je Crnalić.

Inače, američka “laka” nafta (WTI) za isporuku je pojeftinila za 70 centi na 50,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 53 centa na 56,51 dolar. Američki institut za naftu jučer je priopćio da su zalihe nafte prošli tjedan porasle za 2,3 milijuna barela.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište nakon što je službeni Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.