Bitka za skladišta

Trgovačke kuće računaju u svojim poslovnim strategijama s ocjenom da će tržište nafte ostati prezasićeno još najmanje dvije godine, usprkos pokazateljima da pad proizvodnje izaziva postupni oporavak cijene ove sirovine. Trgovci, poput Vitola, Gunvora i Glencorea, stoga nastoje produžiti ugovore za skladištenje kako sirove nafte, tako i derivata u ključnim trgovačkim čvorištima do kraja 2018, citira Reuters informacije dobivene sa obje zainteresirane strane.

Contango poslovi, odnosno čuvanje nafte u krajnje prezasićenom tržištu, radi njene prodaje kada cijene odu na gore, bilo je siguran izvor zarade za trgovce i naftne kompanije u posljednjim godinama. Prvi čovjek Vitola, Ian Taylor rekao je da će ove zalihe i dalje nastaviti uvećavati“, a Reuters citira eksperte koji kažu da se zalihe sirove nafte polako vraćaju u ravnotežu, ali to ne prate i zalihe naftnih derivata. Zalihe benzina i komponenti za namješavanje su neprimjetno uvećavane do mjere da su skladišni kapaciteti u Europi, Singapuru i SAD gotovo do plafona puni, pa Reuters citira aktere u ovom dijelu tržišta koji navode da trgovci već traže prostor van ključnih čvorišta.

Računa se da ukupni globalni komercijalni skladišni kapaciteti u 4.400 postrojenja širom svijeta iznose oko 900 milijuna kubnih metara, ne računajući tu radna skladišta u rafinerijama koja nisu dostupna komercijalnim kupcima. Pri tom se najužim grlom smatraju zalihe srednjih destilata i lož ulja, koji zbog ovogodišnje blage zime nisu trošeni u normalnim količinama.