BiH: Istraživanje nafte još nije počelo i ne zna se kad će

Nakon što je naftna kompanija Shell iskazala interes za istraživanje nafte na području Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko godina, pojavili su se problemi. Naime, u Federaciji BiH tada nije bio usvojen zakon o istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH, a nije usvojen ni do sada…

Shell nije počeo istraživati naftu u Federaciji i ne može ni početi dok ne dobije dozvolu od Centra za istraživanje, a nema ni na to pravo s obzirom na to da nije još ni zakon o istraživanju usvojen. Tek kada zakon o istraživanju i eksploataciji bude usvojen, stvorit će se pretpostavke da se može aplicirati za istraživanje, znači, za rad na terenu. Ovo je dosad bila samo analiza sve dokumentacije koju smo imali, o njihovom trošku, kazao je za Oslobođenje ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj na pitanje da li i kada će ova kompanija početi sa istraživanjem nafte na području FBiH.

Podsjetimo, ukupan potencijal nalazišta procijenjen je na 300 do 500 miliona barela nafte i kada bi se istraživanje izvršilo i ukoliko bi istražne bušotine pokazale da nafte ima dovoljno za eksploataciju, BiH bi mogla godišnje ostvarivati prihod od milijardu dolara. Stručnjaci bi istraživali pet potencijalnih nalazišta u Federaciji BiH – Odžak i Orašje u Posavini, tuzlanski i sarajevsko-zenički bazen i Dinaride, odnosno hercegovački bazen od Glamoča do Neuma. Ministar Trhulj je ranije izjavljivao kako su zahtijevali od Shella da se svaki milimetar FBiH istraži, a radi se o 26.000 kilometara teritorija koji bi bili istraženi na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine.