BiH i nafta…

Austrijanac Siegfried Tischler, gostujući je profesor Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta RIAU u Indoneziji gdje, koliko sam shvatio u razgvoru, živi-piše Krešimir Mišak na svom blogu.

 Njegova kratka biografija objavljena u jednom starom broju Nexusa (hrvatsko izdanje broj 3, listopad- studeni 2004), iza njegovog teksta pod naslovom „Pravo porijeklo nafte”, opskrbljuje nas podacima da je 1977. stekao doktorat iz geologije na sveučilištu Leopold-Francis u Innsbrucku, 2001. prihvatio poziv da bude gostujući profesor na odsjeku za sociologiju sveučilišta u Grazu, a od svibnja 2003. i gostujući profesor na sveučilištu u Riau u Indoneziji, gdje je osnovao Centar za etiku i znanost.
S tim vrlo zanimljivim člankom je i počeo moj interes za tu temu. Kako sam negdje 2005. za emisiju Na rubu znanosti u Amsterdamu snimao konferenciju Nexus, na kojoj je i on bio jedan od govornika, proučio sam njegov tekst i na temelju njega, i onoga što sam čuo na predavanju, s njim napravio kratki intervju, u kojem se našlo i nekih podataka kojih nije bilo u njegovom tekstu (koji je bio uglavno geološki usmjeren). Konkretno, mislim na otkriće nafte u BIH.
British Petroleum je u Egdahlovoj knjizi „Stoljeće rata” jedna od sedam tvrtki, sedam sestara, kako ih on naziva, koje stoje iza mnogih kriza i ratova u prošlom stoljeću, i iza čijih djelovanja su ostali milijuni mrtvih, ili pak osiromašenih i beskućnika, kao u slučaju Meksika koji je 1970-tih doživljavao procvat, između ostaloga i zahvaljući nafti u meksičkom zaljevu. Dok se nisu umiješale „sestre” i američka tzv. obavještajna zajednica.
Koje su rupe u teoriji porijekla nafte?
TISCHLER:Postoji niz problema u teoriji fosilnih goriva. Glavni je problem taj što se teorija ne može testirati. Po teoriji fosilnih goriva nafta je u prošlosti nastala od živih organizama. To ne možete napraviti u laboratoriju i dokazati. Naftu, međutim, možete napraviti na različite načine, od običnih stijena, vode, uz određenu temperaturu. Vjerujem da je teorija fosilnih goriva, koja je stara 250 godina – prvi ju je predložio 1757. godine ruski geolog Lomonosov – dobila status religije. Naftne su kompanije zbog toga sretne, jer prema toj teoriji postoji samo ograničena količina nafte, što znači da što nafta bude manje, to će ona biti sve vrijednija i njezina će cijena rasti. Količina, međutim, nije ograničena i nema razloga za ovakav porast cijena, nema razloga da se napada Irak, Iran ili Venezuela. To će se dogoditi idući tjedan ili idući mjesec – Iran ili Venezuela sljedeći su na popisu. Nije bilo razloga za silovanje Jugoslavije. Možda je jedan od razloga taj što je Amco 1992. godine u Bosni i Hercegovini pronašao znatne količine nafte, no to u medijima nije objavljeno. Usuđujem se reći da bi Jugoslaveni danas vjerojatno bili sretniji da rata nije bilo.
Kada je i koliko nafte nađeno?
TISCHLER:Ja imam podatke da je Emaco izbušio rupe u blizini Drežnice u Bosni i Hercegovini, u blizini Tuzle. Nađeno je dvije i pol milijarde barela nafte što je nekoliko postotaka od ukupne količine nafte koju je čovječanstvo ikada proizvelo. To je, dakle, velika količina. S tom bi naftom Jugoslavija dobija autonomiju za sljedećih stotinu godina. Ne znam je li naftna industrija imala veze s događajima u Jugoslaviji, ali mislim da je to vrlo vjerojatno, ako pogledate što se događa u Iraku i tko zna gdje još.
Koja je alternativa, napisali ste da u zemljinu sustavu postoji problem s ugljikom i predložili ste alternativnu teoriju.
TISCHLER:Alternativna teorija postanka nafte dati će filozofsku pozadinu u pokušaju pronalaženja nafte na drugim mjestima. Sadašnja teorija fosilnih goriva ograničava potragu na «prave stijene». No, ako to zamijenimo sa «pravim uvjetima», onda možemo bušiti svagdje. Rusi su pokazali da ako na pravom mjestu, geološki gledano u smislu tektonskih struktura, bušite dovoljno duboko, naći ćete naftu.
Možete li nam navesti neka mjesta u svijetu gdje je nafta nađena, a nije trebala biti nađena.
TISCHLER:Pogledajte Sjeverno more. Sva je nafta u Sjevernom moru nađena na vrlo tankom dijelu stijena nastalih taloženjem na dnu mora. U Saudijskoj Arabiji postoje kilometri takvih stijena i možete vjerovati da tu ima mnogo nafte, no u Sjevernom je moru to stijenje vrlo tanko. Svo se crpljenje i proizvodnja nafte odvija oko kružne strukture nazvane «srebrna jama» koja je nastala od udarca asteroida prije 65 milijuna godina, zbog čega su nastale strukture u unutrašnjosti zemlje koje crpe naftu prema gore. U Sjevernom moru ne bi trebalo biti toliko nafte. U Vijetnamu, nakon Vijetnamskog rata, koji je također imao veze s naftom, opisao sam to u članku prošle godine, Rusi su izbušili rupu do dubine od pet tisuća metara i dobili naftu. To je bilo na mjestu na kojem po teoriji fosilnih goriva ne bi trebalo biti nafte i ne može biti nafte.
Koja je važnost bakterije nađene…
TISCHLER:Bakterije nemaju nikakve uzročne veze s naftom. One su tamo jer je život svagdje – u svemiru, u nuklearnom reaktoru, u kipućoj vodi nacionalnog parka Yellowstone, gdje se god može održati. Bakterije jedu naftu. One odlaze pet tisuća metara u dubinu i jedu naftu. Zašto mi odlazimo u obližnju trgovinu po kruh? Jer ćemo tamo naći kruh. Bakterije odlaze pet tisuća metara pod zemlju jer se tamo nalazi nafta.
Koje je porijeklo nafte, kako se proizvodi?
TISCHLER:Nafta se u ovom trenutku proizvodi duboko dolje pod nama. Ako stlačite bilo koju mineralnu fazu koja sadrži ugljik, dodate vodu i visoku temperaturu, otopit će se i otpustiti ugljikove faze poput CH4.
Postoje li nove tehnologije koje bi mogle proizvesti naftu na temelju ovog koncepta, ove teorije?
TISCHLER:Nije vam potrebno ništa novo. Trebate samo biti u dobrim odnosima s Rusima i zamoliti ih da dođu u vašu zemlju, izbuše nekoliko rupa i crpe naftu. Za dobru će cijenu oni otići bilo kamo. Ne morate ići u američku naftnu kompaniju i moliti ih da vam prodaju naftu.
Koja je danas veza između Rockefellera i nafte?
TISCHLER: U svom sam prošlogodišnjem članku dvadeseto stoljeće nazvao osvetom Rockefellera. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća američka je vlada uništila Rockefellerovo carstvo. Rockefeller je imao monopol kakvog Amerikanci nisu željeli i uništili su ga. Otad Rockefellerovi agenti po cijelome svijetu ubijaju predsjednike i svrgavaju vlade. Prije dva ili tri tjedna Chevon Texaco preuzeo je Union Oil – to je bila jedina naftna kompanija izvan Rockefellerovog carstva. Sada je osveta Rockefellera potpuna. Oni mogu raditi što žele i tako će i nastaviti.
Zaključak je da nafta ne bi trebala biti skupa jer se proizvodi svaki dan?
TISCHLER:Zaključak je da ne bismo smjeli dozvoliti oliagarsima, ja ih zovem oiligarsima (oil = nafta) da upravljaju našim životima. Trebamo pokazati suosjećanje za ljude u Iraku, u Iranu – za nekoliko će tjedana Amerikanci napasti Iran ili Venezuelu. Jutros sam dobio e-mail iz Caracasa u kojem stoji da će Amerika napasti ili Iran ili Venezuelu. Moraju učiniti nešto kako bi se ratna industrija održala, jer to je jedino što Amerikanci rade.
U školskim knjigama učimo o porijeklu nafte. Mislite li da postoji ikakva šansa da se to promijeni, da se prikažu i alternativne teorije? I uopće, je li i teoriju o kojoj vi pričate moguće dokazati, odnosno dokazati da je ona o nafti kao fosilnom gorivu pogrešna?
TISCHLER:Čak i u američkoj Akademiji znanosti postoje članci o istraživanjima koja su proveli američki znanstvenici u američkim znanstvenim institucijama koji dokazuju da je to moguće tj. da djeluje. Problem je u tome što mediji to ne govore ljudima! A tko je vlasnik medija? Iste one korporacije koje su vlasnici naftnih kompanija ili tvornica oružja. Ne postoje samo neetični znanstvenici nego i neetični novinari i neetični političarima koje plaćaju da ne forsiraju određena pitanja. O tome je riječ.

Stali smo kod nafte u Bosni. Što je bilo, znamo. Kao i kako danas BIH izgleda. I konačno, u podijeljenu državicu bez prave vlasti, praktički pod američkim patronatom, eto British Petroleuma i Amcoa koji „otkrivaju” naftu. Ovoga puta, bez ikakvih prepreka kakve bi im neka Jugoslavija bez sumnje pružala, a kakve ne mogu pružiti prezadužene i nemoćne državice u kojima se pažnja medija i marioneta na vlasti uglavnom troši na drhtanje od silne erotske želje da nas već jednom usiše divovska kriminalna korporacijska tvorevina zvana EU.
Tako izgleda moja tzv. teorija urote. Ne znam je l’ točna. Vjerojatno neću nikada niti saznati. Ali još uvijek nije zabranjeno razmišljati na glas, zar ne? (RTM)

Jedna misao o “BiH i nafta…

Komentari su zatvoreni.