Barel za pet godina opet 100$

LONDON – „Sadašnje cijene nafte su neodržive“, kaže naftni guru čija se riječ pažljivo prati u stručnim krugovima i medijima, otkako je prije nešto više od godinu dana, kada je barel vrijedio 114 dolara, jedini predvidio da tržištu predstoji slom cijene ključne energetske sirovine.

Gary Ross, osnivač konzultantske kompanije PIRA Energy Group, kaže „nije teško vidjeti da će cijena nafte dostići 100 dolara u jednom trenutku u narednih pet godina“.

Ovu prognozu, koja se opet gotovo radikalno razlikuje od prevladavajućih  procjena u naftnom gospodarstvu, kao i vodećim međunarodnim institucijama, Ross svoje gledanje, objavljeno u jednom intervjuu, bazira na činjenici da uskoro ponuda nafte neće moći zadovoljiti potražnju. Ross kaže također da tržište nafte nije ni blizu zasićeno ponudom kako to mnogi vjeruju, dok su s druge strane rezervni proizvodni kapaciteti nategnuti od kako Saudijska Arabija proizvodi svu sirovu naftu koju može, bez otkrivanja novih izvora.

Ova monarhija, koja je u lipnju proizvodila bezmalo 10.6 milijuna barela na dan, mogla bi  podići proizvodnju za maksimalno milijun barela na dan, ali poslije 90 dana ekstra bušenja, navodi Ross. Dodaje da je to upola manje od rezervnih kapaciteta koje procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Među onima koji tvrde da će cijene nafte „zadugo ostati niske“, Bloomberg navodi čelnika naftnog kolosa BP-a Boba Dudleya, kao i saudijskog ministra nafte Alija al Naimija koji je još u prosincu rekao da svijet možda nikada više neće vidjeti barel od 100 dolara.

Najzad, IEA je nedavno objavila da je svjetsko tržište nafte „u ogromnoj mjeri prezasićeno“. Ross odgovara da ova gledanja previđaju posljedicu cijene nafte od 50$ na proizvodnju van Sjeverne Amerike, jer proizvođači smanjuju ulaganja. Također i rizike mogućih budućih poremećaja u isporuci OPEC nafte, kao i skok potrošnje koji je izazvao pad cijena goriva.

PIRA očekuje skok u globalnoj potražnji nafte od oko 1,7 miliona barela na dan u ovoj godini i otprilike toliko u 2016. To je osjetno iznad prosjeka rasta u posljednjih deset godina od oko milijun barela na dan i prevazilazi procjene drugih analitičara i naftnih kompanija, navodi Bloomberg.

Ponuda većine zemalja van OPEC-a će se smanjiti iduće godine, prvi put od 2008. Dok će proizvodnja nafte u Sjevernoj Americi porasti, proizvodnja u Australiji, iz Sjevernog mora, Kolumbije i Argentine će opasti, navodi se u analizi PIRA.

Najzad, Ross navodi da ni veća ponuda Irana neće mnogo utjecati, jer će biti ograničena na manje od 500.000 barela na dan u šest mjeseci po ukidanju sankcija, dok će se Teheran mučiti prodati naftu uskladištenu na tankerima. Najzad, Ross očekuje ponovni početak kupovina hedžinga i drugih špekulatora na tržištu, zategnutom zbog niskih cijena nafte. „Približavamo se iscrpljivanju prodaje. Magija cijena djeluje“, konstatira Ross.