Autonomna vozila

ENGLEWOOD (SAD) – Studija koju je objavio američki IHS Automotive predviđa da će sredinom 21. stoljeća gotovo sva putnička i komercijalna vozila biti potpuno autonomna.

Naime, već 2035. godine na svijetu bi trebalo biti oko 54 milijuna automobila s nekom od tehnologija koja će omogućiti upravljanje bez pomoći vozača.

Ova konzalting kompanija procjenjuje da će ugradnja takve tehnologije povećati cijenu novih vozila između 7 i 10 tisuća američkih dolara do 2025. Kako se tehnologija bude dalje usavršavala, a prodaja rasla, dodatni troškovi po automobilu smanjit će se na 5.000 dolara do 2030., odnosno na 3.000 dolara u 2035. godini.

Eksperti IHS Automotive ukazuju da će se „broj prometnih nezgoda autonomnih vozila drastično smanjivati, do praktično u potpunosti kada iz prometa nestanu ‘obični’ automobili“.

S druge strane, u negativne posljedice uvođenja autonomnih vozila ubrajaju se gubitci milijuna radnih mjesta u gospodarskim granama koje se bave prijevozom roba i ljudi. Ukoliko se jednog dana utvrdi da su autonomna vozila potpuno pouzdana i sigurna, vlade širom svijeta mogle bi potpuno zabraniti ljudima upravljanje vozilima, s obzirom da je prema istraživanju ljudski faktor odgovoran za 90% od 32.000 smrtnih slučajeva i 2,2 milijuna povrijeđenih u prometu u SAD svake godine.