Australska naftna kompanija „Key Petroleum“ želi tražiti naftu u BiH

Australska naftna kompanija „Key Petroleum“ poslala je 11. prosinca na adresu Federalnog ministarstva energije i rudarstva FBiH pismo namjere u kojem ih informira da je zainteresirana za pregovore s vlastima FBiH o dodjeli koncesije za istraživanja nafte i plina na području Federacije, doznaje „Dnevni avaz“. Ovu informaciju za  AVAZ potvrdio je i resorni ministar Nermin Džindić.

Predstavnici ove naftne kompanije sa sjedištem u australskom gradu Pertu već su boravili u listopadu u Sarajevu i Mostaru da bi sagledali situaciju s naftnim nalazištima u Federaciji, a o čemu su izvijestili i Vladu Federacije.

Oni su čelnicima Vlade predstavili i mapu BiH na kojoj je vidljivo na kojim područjima bi tražili naftu, a riječ je o području Mostara, Drvara, Glamoča i Livna. Za početak godine najavili su ponovni dolazak u Sarajevo da bi o svemu što transparentnije informirali Vladu FBiH. U pismu namjere, koje potpisuje izvršni direktor Kane Marshall, navodi se da su s istraživanjima spremni početi već u travnju 2016. godine.

Iz izvora bliskih Vladi Avaz doznaje da su u prvoj fazi istraživanja spremni uložiti i do 100 miliona dolara, a kasnije bi ta ponuda u vezi s istraživanjima mogla iznositi i do pola milijarde dolara. Kako se navodi na internet-stranici ove kompanije, riječ je o firmi u usponu koja ima pravo na istraživanje u velikim područjima zapadne Australije.

Odustajanjem „Shella“ od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području Federacije, o čemu su krajem listopada službeno izvijestili Vladu Federacije, vlada premijera Fadila Novalića se obavezala da će ubrzo pronaći novog partnera.

Nedavno je iz Ministarstva energije najavljeno da će Vlada FBiH raspisati novi poziv za istraživanje nafte i plina u Federaciji. Pismo namjere koje su poslali Australci otvorilo je novu mogućnost, koju će vlasti zasigurno razmotriti.