Arbitražni spor sa INA-MOL

Vlada Federacije BiH angažirala je poznatu švicarsku advokatsku kuću “Wenger & Vieli” da je zastupa u postupku arbitraže s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL, koji je prošle godine tužio Vladu za neprovođenje ugovora o dokapitalizaciji “Energopetrola”, saznaje “Dnevni avaz”.

Potpisan ugovor

No, ova usluga privatnog advokatskog tima iz Ciriha koštat će građane FBiH na desetine hiljada eura, jer se radi o potpisanom ugovoru prema kojem će švicarskim advokatima biti isplaćivane njihove usluge na temelju broja radnih sati. Ugovor je potpisan još početkom prošle godine.

Saznajemo da je Vlada FBiH do sada Švicarcima isplatila 10.000 švicarskih franaka na osnovu obavljenih priprema za odgovor na arbitražu, iako ona još nikada zvanično nije ni pokrenuta te je odgođena za 7.1.2014.

– Ugovor s advokatima iz Švicarske potpisan je još prošle godine kako bi se adekvatno odgovorilo na tužbeni zahtjev INA-MOL-a. Iako arbitraža još nije pokrenuta, advokati već vode cijeli ovaj postupak i prikupljaju sve potrebne podatke. Do sada im je isplaćeno 10.000 švicarskih franaka – kaže naš sagovornik blizak Vladi FBiH.

Stotine tužbi

Konzorcij INA-MOL tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova koje je preuzeo dokapitalizacijom iz 2006. godine, zahtijevajući da tužbe koje su podnijeli radnici “Energopetrola” mora nadoknaditi aktuelna Vlada FBiH. Prema jednoj od odredbi ovog ugovora, tadašnja Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, koja sada iznose desetine miliona KM.

Tužbeni nalog koji INA-MOL namjerava naplatiti pokretanjem arbitražnog postupka pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu zvanično iznosi 24 miliona KM (12 miliona eura), iako bi, kako se procjenjuju, on na kraju sa svim presudama koje još nisu pravomoćne mogao dosegnuti 68 miliona KM, jer se radi o 800 tužbi koje čekaju da budu izvršne.