Arbitraža INA-MOL-a pomjerena za mart

Predstavnici hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL i Vlade FBiH ponovo su zamrznuli  pokretanje arbitražnog postupka pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu na osnovu tužbe za dokapitalizaciju “Energopetrola”, koja se odnosi na radnička prava, saznaje “Dnevni avaz”.
Arbitraža, koja je bila u fazi mirovanja do 7. januara 2014. godine, pomjerena je ovog puta za početak marta, potvrđeno nam je iz Vlade FBiH.
Konzorcij INA-MOL tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova koje su preuzeli dokapitalizacijom iz marta 2006. godine, zahtijevajući da tužbe koje su podnijeli radnici “Energopetrola” mora nadoknaditi aktuelna vlada. Prema jednoj od odredbi ovog ugovora, tadašnja Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, koja sada iznose na desetine miliona KM.
No, saznajemo da u Vladi FBiH iščekuju odluke Ustavnog suda BiH, na kojem su stotine tužbi radnika “Energopetrola”. Oni su se žalili na primjenu Kolektivnog ugovora o radu. No, u žalbi “Energopetrola” navodi se da Kolektivni ugovor nije bio usklađen s Općim, zbog čega u Vladi FBiH smatraju da će presuda Ustavnog suda biti takva da neće biti ni potrebe za pokretanjem arbitražnog postupka.
Tužbeni nalog INA-MOL-a iznosi 24 miliona KM, a ne 68 miliona KM, kako se na početku tvrdilo, jer sve presude radnika nisu ni pravosnažne ni izvršne.