Aplikacija s cijenama goriva u Hrvatskoj dostupna korisnicima

Mobilna aplikacija s cijenama goriva na benzinskim postajama dovršena je i besplatno dostupna na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, izvijestio je u srijedu ministar Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare.
Aplikaciju se može instalirati na sve vrste mobilnih uređaja. Korisnici uz njezinu pomoć mogu pratiti kretanje cijena na benzinskim postajama i usporediti ih.
Uz informacije o cijenama derivata, aplikacija će putem geolokacije ili pretraživanja davati informacije o udaljenosti korisnika od benzinske postaje, kao i druge korisne informacije za vozače, poput radnog vremena ili postojanja pristupa za invalide, itd.
Putem portala o cijenama goriva i aplikacije potrošači mogu prijaviti sve uočene nepravilnosti u cijenama motornih goriva, primjerice eventualna odstupanja od cijena dostavljenih Ministarstvu gospodarstva.
Iz tog ministarstva ističu kako, uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima, žele potaknuti i tržišno natjecanje među trgovcima motornim gorivima.
Naime, od 15. veljače trgovci svaku promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata i/ili biogoriva moraju dostaviti Ministarstvu. Te promjene vidjet će se na portalu i aplikaciji. Potrošači stoga mogu usporediti prijavljene cijena s onima na postajama i u slučaju neslaganja izvijestiti inspekciju Ministarstva gospodarstva.samo kazaljaka goriva
Ministar gospodarstva Vrdoljak poručio je trgovcima da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih, riskirati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.
Na pitanje koliko je koštala izrada portala i aplikacije, Vrdoljak odgovora da je sto tisuća kuna, koliko su iznosili ti troškovi, povoljno s obzirom na to da je razvijen vrlo efikasan alat za poticanje punog tržišnog natjecanja.
U Ministarstvu kažu da je u tijeku razvoj inačice aplikacije za engleskom jeziku, koja bi od posebne koristi trebala biti turistima.
Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS