API zahtijeva izvoz američke nafte

Američki naftni institut (API) zalaže se za izvoz jeftine američke sirove nafte navodeći kako bi to moglo dovesti do sniženja cijena goriva za domaće potrošače.

Prema izvješću koje je upravo objavio API, ako se dopusti izvoz sirove nafte, to bi moglo dovesti do 6,6 mlrd. dolara ušteda za američke potrošače do 2020. godine jer bi izvoz po višim svjetskim cijenama zadržao sadašnju razinu ulaganja u domaću proizvodnju. Te stavove podupiru i neki političari jer tvrde da bi ukidanje zabrane izvoza nafte, što je uvedeno tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo dobro za gospodarstvo.

S druge strane, predstavnici rafinerija uvjeravaju kako bi izvoz snizio globalne cijene zbog čega bi pale i cijene naftnih proizvoda, što bi smanjilo izvoz američkih goriva u svijet. Nadalje, izvozom domaće nafte potaknuo bi se opet veći uvoz nafte sa svjetskog tržišta, što bi SAD opet snažno izložilo rizicima povezanim s kretanjima na svjetskom tržištu i što bi se loše odrazilo na gospodarstvo, javlja novinska agencija UPI , a prenosi energetika-net.com.