Analiza: Iran-otvaranje naftnog sektora?

LONDON, TEHERAN – Nakon postizanja okvirnog dogovora između Teherana i Zapada o iranskom nuklearnom programu, analitičari naftnog sektora pokušavaju odgovoriti na pitanje u kojoj mjeri i kojim tempom će se zapadne kompanije vratiti u ovu državu koja posjeduje deset posto ukupnih globalnih rezervi nafte i gotovo petinu svjetskih rezervi plina, manje jedino od Rusije. istrazivanje
Sami naftni kolosi za sada odbijaju komentirati ovu temu, a mišljenja eksperata se razlikuju.
Analitičar Sanford C. Bernstein & Co. Oswald Clint, smatra da se radi o vrlo atraktivnoj meti za Big Oil, dok Robin Mills, iz konzultantske firme Manaar Energy, koji je surađivao sa Shell-om u Iranu kaže da odgovor zavisi od uvjeta koje bude ponudio Teheran. Jason Bordoff, bivši zvaničnik Bijele kuće koji je bio uključen u izradu sankcija protiv Irana, a sada je predavač na Columbia univerzitetu, smatra da su Iranu potrebne ino investicije između 50 i 100 milijardi dolara da bi povećao proizvodnju na preko dva miliona barela na dan. Kaže da su stoga uvjeti koji budu nuđeni stranim kompanijama bitni i podsjeća da su europske kompanije napuštale projekte u toj zemlji i prije sankcija, zbog nepovoljnih ugovora.
Iran je ranije inozemnim kompanijama nudio tzv. buy-back ugovore, kojim ih je plaćao kao podugovarače na kraće rokove. Kompanije su se žalile da ovi ugovori na pet do sedam godina nisu omogućavali odgovarajući povrat investicija.
Sadašnji ministar nafte Irana, Bidžan Namdah Zanganeh je najavio nove, atraktivnije uvjete, nazvane „Iranski naftni ugovor“. Konzultanti i pravnici koji su proučili novi ugovor složni su da su uvjeti bolji i „slični ugovorima o podjeli proizvodnje koje nude UAE i irački Kurdistan“.
Pojedini analitičari, međutim, smatraju da novi uvjeti možda neće biti dovoljni privući investicije, jer se situacija na globalnoj mapi „dramatično promijenila od posljednjih dogovora Irana sa europskim naftnim velikanima krajem devedesetih. Iran se sada mora nadmetati s Irakom, Meksikom i drugim zemljama koje su se otvorile stranim investitorima, kaže Jase Elguindi, analitičar konzultantske kuće Medley Global Advisors. Homajun Falakšahi, ekspert za Bliski istok u konzultantskoj firmi Wood Mackenzie, navodi da sadašnja cijena nafte od 50$ primorava kompanije da se usmjere na investicije koje osiguravaju jači povrat sredstava i dodaje da je Iran sada u znatno slabijoj situaciji nego što je bio ranije. FuelFix.com