Amerikanci sada zainteresirani i za INA-u?

U roku od dva tjedna trebao bi se održati sastanak između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i Amosa J. Hochsteina, zamjenika američkog ministra za energetsku diplomaciju, piše Večernji list. Glavne teme sastanka bit će istraživanje nafte i plina u Jadranu, ali i Ina.

Nakon što je američki Exxon Mobil iskazao interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu, porastao je interes i ostalih kompanija za hrvatski Jadran, no navodno su Amerikanci sada zainteresirani i za Inu. Amerikanci bi Vladu RH navodno trebali uvjeriti da odustanu od prodaje svojeg udjela u Ini Rusima, sve kako bi umanjili ruski utjecaj u regiji, no nije sigurno da bi zaista kupili udjel u kompaniji.
No, razgovori o prodaji udjela u Ini će se voditi, a odluči li mađarski Mol prodati svoj udio u Ini, to će učiniti i Republika Hrvatska. Tada bi tih 19 posto udjela prodali ne za milijardu, špekuliraju u Večernjem listu, već za dvije milijarde eura. Realna cijena za nešto manje od petine udjela u Ini, pozivaju se u Večernjem listu na stručnjake, bila bi oko milijardu i pol eura. No, s tim se udjelom dobija i većinska kontrola u kompaniji za onog tko bi otkupio Molov udjel, pa se tu treba uračunati i premija.

Jutarnji list pak piše da Hrvatska i Mađarska, kao članice NATO pakta i Europske unije, neće smjeti prodati svoje udjele u Ini ruskim kompanijama zbog najavljenih mjera ekonomske izolacije Rusije.
Ruska vanjska politika, čiji su Rosnjeft i Gazprom krakovi, zainteresirana je za proširenje utjecaja u regiji, a Gazprom je potvrdio da proučava Inu. Prije nekoliko dana Mol je zatražio uspostavljanje ‘data rooma’, odnosno sobe za proučavanje poslovanja Ine, kako bi potencijalni kupci imali uvid u poslovanje tvrtke.