Američke sankcije Venezueli podigle cijene nafte prema 62 dolara

LONDON – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu nakon američkih sankcija venezuelanskoj naftnoj industriji.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 53,83 dolara.

Washington je u ponedjeljak uveo sankcije na izvoz venezuelanske državne naftne kompanije Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), čime se ograničavaju transakcije između američkih tvrtki koje posluju s PDVSA.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro izjavio je u srijedu da je spreman razgovarati s oporbom ali je odbacio mogućnost izvanrednih izbora. Cilj je sankcija zamrznuti PDVSA-ove prihode od izvoza oko 500.000 barela dnevno sirove nafte u Sjedinjene Države.

Proizvodnja nafte u Venezueli na najnižoj je razini u posljednjih skoro sedam desetljeća, a sankcije će obuhvatiti samo venezuelanske isporuke u SAD. Analitičari vjeruju da će venezuelanska nafta u konačnici biti preusmjerena u Kinu i Indiju, i to uz nižu cijenu.

“Ključni su rizici za opskrbu eventualni nasilni sukob unutar zemlje i oštećenja naftne infrastrukture. No, čini se da su oni vrlo mali. Nafta će naći put do tržišta”, smatra analitičar švicarske banke Julius Baer Carsten Menke.

Značajniji rast cijena nafte koče izgledi za posustajanje gospodarskih aktivnosti zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine, dva vodeća gospodarstva svijeta.

Kinesko je gospodarstvo prošle godine poraslo najslabijim tempom u posljednjih gotovo 30 godina, pokazuju službeni podaci objavljeni prošlog tjedna, nadovezujući se na niz zabrinjavajućih gospodarskih pokazatelja iz Europe i istočne Azije.

“Veliki rizik za tržište nafte predstavljat će pregovori o trgovini između SAD-a i Kine, koji su počeli danas. Obje strane znaju da su aktualni pregovori posljednja prilika za rješavanje trgovinskih nesuglasica”, konstatira Stephen Brennock iz londonskog PVM Oila.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 59,71 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.