Američke naftne kompanije dolaze u Iran…

Delegacija američkih naftnih investitora i kompanija putuje u Teheran ispitati mogućnosti ulaganja u iranski naftni sektor, uoči najavljenog ukidanja sankcija protiv te zemlje, objavili su iranski državni mediji.

Čitav događaj se drži u strogoj diskreciji prema javnosti i ni jedna od Spomenutih strana nije željela priopćiti bilo kakav komentar. Jedino je zamjenik ministra nafte Irana Abas Šeri Mohadam neodređeno rekao za agenciju Mehr „da ćemo u budućnosti biti svjedoci ulaska velikih američkih naftnih i plinskih kompanija u Iran“.

Prema američkim zvaničnim (EIA) podacima, Iran raspolaže sa 30 milijuna barela uskladištene sirove nafte i do iduće godine bi mogao povećati proizvodnju za oko 700.000 barela na dan. Trenutno izvozi 1,1 milijun barela na dan, prema 2,5 mbd prije sankcija iz 2012.

Za sada nije jasna slika interesa zapadnih naftnih kompanija da posluju u Iranu, dijelom zbog tajnosti koja okružuje te kontakte, piše The Hill.

Iz Shella je potvrđeno da će kompanija ispitati te mogućnosti, dok američki Exxon Mobil nije želio ništa priopćiti.pus-nafte14-565x323

Njujorški dnevnik nije uspio dobiti potvrdu ni iz jedne od američkih kompanija da njihov predstavnik putuje u Teheran. Zapadne kompanije ni prije sankcija nisu u iranskom naftnom sektoru igrale značajniju ulogu, prvenstveno zbog nepovoljnih ugovora koje je vlada nudila. Stoga se očekuje da će tema novih uvjeta koje je Teheran najavio biti osnova buduće zainteresiranosti inozemnih naftnih kolosa da investiraju.

Ugovori koji su do sada nuđeni iz Teherana zasnovani su na formuli reotkupa (buyback) proizvedene nafte. Prema toj formuli, inozemna kompanija, preko iranske podfirme, razvija projekt i plaćena je dijelom u vrijednosti proizvedene nafte. Poslije određenog roka, vlasništvo nad poljem prelazi pod kontrolu Irana.